Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Bűnhajsza

"Egy újság pedig munkáját végzi, ha ezt az igényt igyekszik kielégíteni. Mert a hírszolgálat akkor is kötelessége, ha az élet olyan árnyoldalairól kell tudósítania, amiről sokan legszívesebben nem vennének tudomást."
Elfogták azt a Szegeden szolgálatot teljesítő börtönőrt, akit gyilkosság elkövetésével gyanúsítanak. Hangsúlyozom: gyanúsítanak, ugyanis amíg a független magyar bíróság jogerős ítéletével ki nem mondja a férfi bűnösségét, addig megilleti őt az ártatlanság vélelme.

Ezzel a ténnyel nem is vitázhat, de – úgy vélem – nem is vitázik senki. Az már ezerszer inkább beszédtéma minden felderítésre váró bűneset kapcsán, vajon a sajtó, az úgynevezett „nagynyilvánosság" milyen mélyre vájhat egy bűnügy részleteiben, mennyire kötelessége (kötelessége-e egyáltalán?) az oknyomozás, a kutakodás mindig újabb és újabb hírek után. De legalább ennyire vitatott az is: mennyire nyíljék meg a rendőrség egy-egy bűncselekmény kapcsán.

Szorítkozzék csupán semmitmondó, sejtelmes tényközlésre? Netán adjon minél több információt annak érdekében, hogy még forró nyomon loholhasson a rendőr mellett az újságíró is a bűnös (vagy a vélt bűnös) nyomában. És persze felfigyelhessen minden gyanús jelre a köz ügyei iránt érdeklődő polgár, hogy mielőbb kideríthető legyen az igazság.
Az elmúlt napok történései mindenképp azokat igazolják, akik hisznek a nyilvánosság erejében, és a sajtóban közel sem csak a szenzációra éhes hírvadászt látják. Ahhoz ugyanis, hogy néhány nap elteltével leírhassuk, amit a bevezetőben említettem, éppen arra az összehangolt munkára volt szükség, aminek főszereplői a rendőrség, a sajtó, a lapban megjelentekre reagáló polgárok voltak.

A pontosan szállított rendőrségi tájékoztatás alapján megírt cikkünkre figyelt fel ugyanis az, aki Csongrádon felfedezte a gyanúsított leparkolt autóját, és szintén a lapunkban megjelent, rendőrségtől kapott fénykép alapján értesíthette a bűnvadászokat az idegenforgalommal foglalkozó szakember, akinek panziójában aztán a kommandósok elfogták a keresett börtönőrt. Akiről – még egyszer hangsúlyozom – majd hosszas nyomozás, ügyészségi vizsgálódás, ki tudja hány tanú meghallgatása, bizonyítékok elemzése után a bíróság mondja ki: bűnös-e, ha igen, miben, s mindezért milyen büntetést kell kapnia.

Ez már az ügy egy újabb fejezete lesz, amiről, akárcsak az eddig történtekről, joggal szeretne mind több információhoz jutni az olvasó. Egy újság pedig munkáját végzi, ha ezt az igényt igyekszik kielégíteni. Mert a hírszolgálat akkor is kötelessége, ha az élet olyan árnyoldalairól kell tudósítania, amiről sokan legszívesebben nem vennének tudomást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szálkamentes hullámpapír

"Mondanám, hogyan, mert jól megmutatták, de ha mondom, meglehet, hamarabb terjed nálunk is a… Tovább olvasom