Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Csak egy telefon

"Szerintem rövidesen megérjük, hogy már az óvodásnál is lesz mobiltelefon. Az elsősnél már egyre gyakrabban van, kezelni is tudja."
Szerintem rövidesen megérjük, hogy már az óvodásnál is lesz mobiltelefon. Az elsősnél már egyre gyakrabban van, kezelni is tudja.

Átlagos családban akkor kap az ember gyereke mobiltelefont, ha az osztályban már majdnem mindenkinek van. Ez a majdnem mindenki persze erős kerekítés, a Barbie táskás kisdiák már öt-hat telefont hajlamos úgy érzékelni, hogy csak neki nincs. Az pedig kellemetlen – ma úgy mondják: gáz. Ha már tényleg sok gyerek mobilozik, akkor meg nagyon gáz. Azután a felültetett szülő megadja magát, készüléket vásárol – vagy igényel egy újabb céges- flottás mobilt, amin úgyis ingyen beszélgethetnek. A következő kölöknek, osztálytársnak már nem kell akkorát felfelé kerekítenie, s tényleg ugrásszerűen nőni kezd a mobilsűrűség. Nem csupán az osztályban, az országban is, ahol már régen több a készülék, mint az ember.

És ha már van mobil, megnézzük a suli honlapján, mikor van szünet a harmadik és negyedik óra között, és bizony rácsörgünk a gyerekre. Nagyon gáz volt, apa – mondja otthon –, inkább csak SMS-t küldjél, mert elveszik a telefont.

Az, hogy miért a gyerekét, s miért nem a szülőét, az igen érdekes felvetés.

Kevesebb mobil is elég lenne az iskolában, később is elég lenne, ám a telefon többnyire nem a gyermek, hanem a szülő kényelmét szolgálja. Ott, ahol a tanítási idő alatt egyszerűen bezárják a kaput, tényleg nagyon ritkán történik hívást igénylő eset, a rosszul sikerült dolgozat vagy a csillagos ötös nem tartozik a halasztást nem tűrő közlendők kategóriájába. Viszont roppan kényelmes rácsörögni a gyerekre, amikor odagurulunk az iskola elé az autóval, fel sem kell vennie, tudja, hogy indulhat. Gyorsabb ez így, hatékonyabb, gazdaságosabb, tanulja csak meg a gyerek, mi az élet.

Pedig ő ezzel aztán tényleg ráérne.

Olvasóink írták

 • 4. .suhym. 2009. május 19. 20:43
  „"Csak egy telefon" - dehogy : Csak egy státuszszimbólum...mármint az alsó tagozatos gyerekeknél....

  Egyszer olvastam egy statisztikát, hogy kis hazánkban annyi mobiltelefon van forgalomban, mint hazánk lakosságának száma, beleszámítva a csecsemőket is.
  Gazdag ország, még gazdagabb emberekkel...”
 • 3. sevenof9 2009. május 19. 18:30
  „hihetetlen,hogy tuleltuk a 80-as eveket,komolyan...”
 • 2. Bond 2009. május 19. 17:35
  „Nekem 25 évesen lett mobilom, valahogy addig is túléltem. :-) Persze én még gyalog jártam iskolába is, egyedül vagy barátokkal.”
 • 1. Yucca 2009. május 19. 17:16
  „A nagyobbik fiamnak - anno - 18 évesen volt először mobilja, a kisebbik pedig 14 évesen, az általánosból való ballagásra kapta az elsőt. Mindkettő saját elhatározásából hagyta otthon a készülékét iskolába induláskor.
  Persze amilyen példát a felnőttektől látnak.......nemrég a színházban a Királyasszony lovagja előadás szerelmes jelenete alatt szólalt meg egy és végtelennek tűnő másodpercekig tartott, míg a nőci előhalászta a táskájából és kinyomta. Addig persze egyre hangosabb lett.
  Kamarás Iván helyében én odavágtam volna valamit, úgylehet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uborkafa

"Az európai választás elvileg kedvez a kis pártoknak. Csak listás szavazás van, széles a… Tovább olvasom