Délmagyar logó

2017. 02. 23. csütörtök - Alfréd 5°C | 14°C Még több cikk.

Csapás Amerikára

"Napok óta megdöbbenve szemléli még a dramatizált hírekhez szokott ember is, hogy a leggátlástalanabb katasztrófafilmet is képes beigazolni a valóság. Az Egyesült Államok déli államaira olyan erővel sújtott le a „legyengült" hurrikán, hogy az áldozatok száma valószínűleg több lesz, mint amennyit a szeptember 11-i merénylet és az iraki háború együttvéve szedett."
Napok óta megdöbbenve szemléli még a dramatizált hírekhez szokott ember is, hogy a leggátlástalanabb katasztrófafilmet is képes beigazolni a valóság. Az Egyesült Államok déli államaira olyan erővel sújtott le a „legyengült" hurrikán, hogy az áldozatok száma valószínűleg több lesz, mint amennyit a szeptember 11-i merénylet és az iraki háború együttvéve szedett.

És a szenvedést még az amerikai büszkeség sem enyhíthette; a világ legerősebb országa számára az elmúlt napokban világossá vált, hogy akár egymilliós nagyságú városát is védetlenül érheti a természeti csapás. Az ENSZ segélyalapjainak csökkentésére a napokban javaslatot tevő világhatalom abba a helyzetbe került, hogy külföldi segélyeket is el kell fogadnia, különben nem tud úrrá lenni a több millió ember gyors segélyezését igénylő válsághelyzeten.

A Bush-kormánynak súlyos lecke volt a déli államokra lecsapó hurrikán. Amíg az iraki háború havonta közel 5,6 milliárd dollárt emészt fel (ennyiből ki lehetne fizetni a magyar költségvetés egyéves hiányát), addig a New Orleans környéki védművekre egyre kevesebb jutott az amerikai költségvetésből. New Orleans nemcsak a katasztrófa megelőzésére nem volt felkészülve, de arra sem, hogy következményeit enyhítse. Négy nap kellett, mire a víz alá került nagyvárosba szövetségi segítség érkezett.

Aligha van Amerika-szerte olyan ember, aki ne tenné fel a kérdést, hogy mit keresnek Irakban a világ legjobb hadierejének helikopterei, amikor New Orleans-i házak tetején öt nap óta emberek várnak a segítségre. Kudarc a Bush-politika számára az is, hogy mindeddig nem csatlakozott az emberi tevékenység okozta világméretű klímaváltozással foglalkozó egyezményekhez: a Katrina hurrikán elegendő intés volt arra, hogy a gyarapodó számú időjárási szélsőségek hatása alól az Egyesült Államok sincs biztonságban.

A legmegdöbbentőbb a New Orleans-i tragédiában mégis az volt, ahogyan az összeomlott a közrendben az emberi természet szennye elszabadult. Fosztogatók jelentek meg az utcákon, fegyveres bandák terrorizálták a bűzben és mocsokban összezárt embereket, nőket erőszakoltak meg, egyes helyeken még a mentést is abba kellett hagyni. Mintha a kulturált Nyugat által borzadva szemlélt ruandai helyszín elevenedett volna meg, nyitva hagyva azt a súlyos kérdés, hogy vajon az emberi természetbe vagy a helyi társadalomba vannak-e kódolva ezek a szörnyű tettek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ágaskodó vonalak

"Törekvő vonalak mutatják, miként dinamizál egy térséget az olajfeketén csurranó arany. Az algyői… Tovább olvasom