Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Csatornaválasztás

JEGYZET - "Dicséretesen széles tárházát használja a megszólítási lehetőségeknek a miniszterelnök."
A későn érkezők még csak bontogatják a kormányfő személyes levelét a Munkahelyvédelmi Akciótervről – Szeged belvárosában lakó anyukám postaládájának tetején is figyel egy kézbesíthetetlen. A hatvanlakásos panelházakban ennél több is sorakozhat, ami nem igazán presztízsnövelő.

Különben nincs ezzel a levéllel nagy baj, a népesség felével-harmadával így lehet kommunikálni – és persze ott van a közmédia –, mégsem lóghat mindenki a fészbukon. Merthogy Orbán Viktor személyes videoüzenetében itt jelentette be, hogy nem kell az IMF-megállapodás, „ilyen áron nem". Még előtte éppen kormánya ismertette a Fidesz–KDNP-frakcióval a valutalap követeléslistáját: ez a nyugdíjak csökkentése, nyugdíjkorhatár-emelés, családipótlék-csökkentés, személyijövedelemadó-emelés – egyebek között. Azt, hogy honnan vette ezt a félelmetes felsorolást a kabinet, máig nem derült ki.

Dicséretesen széles tárházát használja tehát a megszólítási lehetőségeknek a miniszterelnök, ez az évszázados levéltől a modern kor legújabb vívmányáig, a fészbukig terjed. Az, hogy mindig tökéletes a csatornaválasztás, már korántsem biztos.

El tudom képzelni, milyen képet vágott az IMF budapesti irodavezetője, Irina Ivascsenko, aki a sarki éjjel-nappaliba leugorva a pénztároslánytól tudta meg, mégsem lesz IMF-megállapodás. Ő nem ért rá lógni a fészbukon – ugyanazt a listát kereshette, mint a komplett magyar sajtó –, ellentétben a műszakját negyedórával korábban elkezdő bolti alkalmazottal.

Újabb emlékezetes belépőnk a gazdaságdiplomácia porcelánboltjába.
A közbeszédet négy-öt napja tematizáló, az azeri baltás gyilkost a vezető hírekből és lapok címoldaláról eltakarító kormányféle IMF-követeléslistának a pontatlanságtól kezdve a csúsztatáson át a hazugságig terjed a minősítése. Vérmérséklettől és pártállástól függően. Kérdés, hogy a diplomáciában az IMF által megfogalmazott „jelentős pontatlanságok" egyszerű magyarsággal mit takarnak.

Az ügyben kevés a biztos pont, talán csak az, hogy megszorítások nem lesznek, mert az az ördögtől, illetve az „elmúltnyolcévtől" valók, folytatódik viszont a gazdasági szabadságharc, illetve a „ne azt nézzék, amit mondok, hanem amit csinálok" politikája.

Ez utóbbival vagyok én bajban, a személyes videoüzenet még a mondás, a Munkahelyvédelmi Akcióterv levele egy kicsit már a csinálás kategória. Az előbbivel kapcsolatban péntek reggel a miniszterelnöktől megtudtuk, mégis lesz IMF-megállapodás, a következő 7-10 napban a kormány alternatív tárgyalási pozíciót dolgoz ki.

Nem akarok senkit sem siettetni, de három nap már eltelt.

Olvasóink írták

 • 4. deszkás 2012. szeptember 11. 12:54
  „Van amit még el lehet venni. Egyet nem. Na ez a bukta.”
 • 3. klj-54 2012. szeptember 10. 13:21
  „Mi itt lent csak azt tudhatjuk amit ott fent megengednek!
  Az egész cirkusz a lakosság végleges kifosztását célozza,
  vélelmezhetően.”
 • 2. csergemerge 2012. szeptember 10. 13:03
  „"Azt, hogy honnan vette ezt a félelmetes felsorolást a kabinet, máig nem derült ki."

  Szerintem az IMF-től.”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. szeptember 10. 09:56
  „Ha aztat aszhiszi a szerkesztő Úr, hogy a ájemef helytartogatónak nincsenek mindenről beszámoló munkatársai és
  mindenbe besegítő hazai "jóakarói" - hát röviden: téved !”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merünk buták lenni

"Nem világos, miért kell egy tankönyv, központi oktatási program, iskolaköpeny. " Tovább olvasom