Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Dátum és hely

JEGYZET - "A 48-as márciusi, sajtószabadságos hangulatot kifejező szegedi hely a Dugonics tér."

Március idusa? A „márciusi ifjak" mai utódainak, az egyetemistáknak első blikkre felötlő gondolata a „szabadság – egyenlőség – testvériség", aztán „Petőfi Sándor – Nemzeti dal – forradalom", majd „fordulópont – fontos nemzeti ünnep – a cenzúra eltörlése".

A 48-as márciusi, sajtószabadságos hangulatot kifejező szegedi hely a Dugonics tér. Mert itt áll a Szeged első napilapja, a Szegedi Napló szerkesztőségének otthont adó épület, a mai Katolikus Ház. E falak látták dolgozni Tömörkény Istvánt, Móra Ferencet is. Később itt működött a Szeged Városi Nyomda, e házban látott napvilágot 1947 márciusában a Tiszatáj folyóirat. A Dugonics térre néző ablakok mögött készült a Szegedi Egyetem – a szegedi felsőoktatási intézmények idén hatvanéves újságja. A SZEGY, amely a rendszerváltozás táján Szeged hetilapjaként élte fénykorát.
Pilvaxi hangulatot idézett a múlt század húszas éveiben az Ungár Benő- és  Mayer Áron-ház e térre néző sarki kávéháza, a Szeged, majd a Délmagyarország zsurnalisztáinak törzshelye.

Vasvári Pál e tér „lakója": a forradalmi március vezéralakjának mellszobrát a Szegedi Tudományegyetem központi épületének előcsarnokban „az 1848-as egyetemi ifjúság vezérének büszke megemlékezéssel az egyetemi ifjúság" állította. A 48-as ifjak közül pedig Jókai Mór személyesen is járt errefelé: szegedi látogatásai idején a tér déli sarkán álló Keméndy-házban szállt meg. Jól ismerte a ház urát, Keméndy Nándort, a szabadságharc honvédtisztjét, Kossuth szegedi főbiztosát, aki utóbb – az 1860-as években – a Szegedi Híradó munkatársaként ragadott tollat az önkényuralom ellen.

A forradalmárokat és tüntetőket is befogadó szegedi Dugonics téren összeér a múlt a jelennel. Az idei márciuson ott a jeles nap és a hely szellemét is megidézik.

Olvasóink írták

  • 1. _csutak_ 2013. március 14. 12:57
    „Nem akarok kötözködni, de a Klauzál tér méltóbb hely az emlékezésre!
    Ott van Kossuth szobra, és a történészek szerint ott mondotta el híres beszédét, mely így kezdődik:
    "Szegednek népe, nemzetem büszkesége..."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz idők jönnek

"Amíg egyik kezével segít a devizahiteleseken és rezsit csökkent, a másikkal ugyanezt a pénzt elveszi." Tovább olvasom