Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Diktátor a hős

JEGYZET - ˝Más lehet Castro életművének értékelése.˝
Juanita Castro nem megy el a bátyja temetésére, amit kilencnapos nemzeti gyász után vasárnap tartanak.
A 90 évesen elhunyt Commandante Miamiban élő húga – aki részt vett a forradalomban, majd miután 1964-ben emigrált, a CIA-vel is együttműködött, és többször nyilvánosan bírálta a kubai rezsimet – soha többé nem akar visszatérni szülőhazájába. Szerinte bátyja börtönné tette Kubát.

Uralta a világpolitikai híreket a hétvégén a 2008-ban visszavonult Fidel Castro halála. Donald Trump brutális diktátornak nevezte, aki csaknem hatvan éven át elnyomta a népét, Justin Trudeau kanadai miniszterelnök viszont kiváló vezetőként emlékezett rá. A két vélemény is jelzi, nézőponttól függően teljesen más lehet Castro életművének értékelése. Floridából örömmámorban ünneplő kubaiak, Chile fővárosából zokogó emberek fotóit adták közre a hírügynökségek.

Kubával kapcsolatos első élményem az 1978-as havannai világifjúsági találkozó volt, amiről bőven tudósított a Magyar Televízió. Ezekben a riportokban Fidel volt a hős, aki megmenti majd egész Latin-Amerikát. A rendszerváltáskor szinte sokként ért, amikor beszélgettem egy Moszkvában végzett havannai építésszel, aki akkor emigrált, és elmesélte, ő hogyan élte meg Castro rezsimjét, amely tömegével küldte a másként gondolkodókat koncentrációs és átnevelő táborokba. Miközben a Castro fivérek színvonalas és ingyenes egészségügyet, oktatást teremtettek, szerepet vállaltak még Afrikában is, otthon milliók életét nyomorították meg. A vágyott szabadság reményében sokan lélekvesztőkön vágtak neki a cápáktól hemzsegő Mexikói-öbölnek.

„A kommunizmus és a kapitalizmus között csupán egy különbség van: bár mindkét rendszerben seggbe rúgnak, a kommunizmusban tapsolnod kell utána, a kapitalizmusban azonban megengedik, hogy kiabálj" – a kubai irodalom tragikus sorsú fenegyereke, Reinaldo Arenas kürtölte így világgá tapasztalatát, miután Amerikába menekült hazájából. Castro halálával talán hamarosan jóslata is valóra válhat: Kuba szabad lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bukás

˝Sok választóvonal mentén képes kettészakadni Magyarország.˝ Tovább olvasom