Délmagyar logó

2018. 03. 19. hétfő - József, Bánk -5°C | 1°C Még több cikk.

Dübörög a frank

JEGYZET - "A pénzvilág spekulánsai sakkoznak befektetéseikkel, márpedig jelenleg a frank tűnik a legtutibb megoldásnak."
Alpesi magasságokat ostromol a svájci frank. Tegnap délután, amikor a betűket pötyögtem be a klaviatúrán, akkor 245 forint körül járt. Ma reggelre, ki tudja, mennyit ér? Akik ebben a devizanemben adósodtak el, vettek fel hosszú távra hitelt, azok már összerezzennek, amikor a híradásokban meghallják a valuta nevét. Van is okuk a remegésre. Ha valaki három évvel ezelőtt felvett 8 millió forint összegű, 20 éves futamidejű lakáshitelt 60 ezres havi törlesztéssel, az most akár 110 ezret is kénytelen fizetni. Egy hónap alatt 10 százalékkal lett erősebb a frank. Lehet kapkodni az alpesi levegő után.

Mint kiderült, attól sem veszített lendületéből a szárnyaló svájci valuta, hogy Amerikában átszabták a gazdaságpolitika irányát, megemelték az államadósság plafonját, stabilizálták a helyzetet. Amíg a családok halálra aggódják magukat, hogyan fizetik ki a következő törlesztést, addig a pénzvilág spekulánsai sakkoznak befektetéseikkel, márpedig jelenleg a frank tűnik a legtutibb megoldásnak, menedékvalutának is titulálják. Mint a híradásokból kiderül, ez a helyzet már a svájciaknak sem jó, mivel gazdasági exportjuk megdrágul, csökkenhet iránta a kereslet.

Hallottam már adóstól ilyen logikázást: miért is nem vette fel készpénzben azt a 30–40 ezer svájci frankot, akkor most a feje se fájna. Bizonyára ez akadályba ütközött volna, mivel az összeg vélhetően csupán virtuálisan létezett, csak a jó magyar forintba markolhatott volna a hitelt felvevő. Feszegetik a bankok felelősségét, szakmai hibát vétettek, amikor tukmálták az emberekre a devizahitelt, jelesül a svájci frankot. Róna Péter közgazdász szerint a pénzintézeteknek is részt kellene vállalniuk abban, hogy a helyzet normalizálódjék, ügyfeleik ne kerüljenek egymás után a padlóra. Hát, eddig a bankok nem nagyon nyújtogatták a kezüket, hogy pártolnák az ötletet.

A svájci frank jövőjéről, akár csak egy hónapos előrejelzésről legyen szó, nem szívesen beszélnek a pénzügyi elemzők sem. Óvatosan kibökik, nem biztos, hogy megáll 250-nél, ki tudja. Aztán akik egy-két hónappal ezelőtt tiltakoztak, amikor a futamidő kitolásáról volt szó, ellenezték a befagyasztott összegű hitelre váltást, már enyhülni látszanak. Hátha 2014 végére normalizálódik a pénzügyi helyzet, és nem fojtja meg az adóst a törlesztőrészlet.

A helyzet nem túl rózsás, így 2011. augusztus 3-a táján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnok és a Himnusz

"Te úgy danisan visszakacsintottál, hogy tetszett a show? És mi nem találtuk a szavakat, csak tapsoltunk." Tovább olvasom