Délmagyar logó

2018. 03. 25. vasárnap - Irén, Irisz -2°C | 8°C Még több cikk.

Egy kis hazait?

"Zöld utat adott a pálinkafőzésnek és a házi vágásnak: az eddigi gyakorlatot szentesítette az új hatalom."
Ordát, juhsajtot és túrót, kürtőskalácsot vettünk a sepsiszentgyörgyi piacon. Helyi specialitásokat hoztunk ajándékba – Erdélyből az Alföldre. Flekkennek való báránycombot azonban hiába kerestünk ott. A mészáros szerint a sok engedély és adó annyira megdrágítja a juhhúst, hogy azzal nem foglalkozik. Ellenben azt ajánlotta: birkahúst vegyünk a bácstól.

Most már nálunk is „szabad", nem csak „lehet" helyi finomságokkal piacozni. Mert eddig is lehetett igennel felelni a kérdésre: Egy kis hazait? S a terülj-terülj asztalkámra került a titkos receptű mézes pálinka, a spéci fűszerezésű mangalicaszalonna, a saját főzésű lekvár. Igaz, a falusi turizmussal próbálkozó családi vállalkozások vagy a böllértalálkozós rendezvények szervezői magukban mantraként trükkös mondatokat mormoltak, hogy az esetleg betoppanó ellenőrök kíváncsiskodására velős választ adjanak. Az első németországi testvértelepülésen tett látogatáson ugyanis rájöttek a magyarok: ott is szabad az a falusi vendégasztal, aminek megterítését nálunk – a mumusnak beállított Európai Unióra hivatkozva – országos rendelet tiltotta. Most, hogy zöld utat adott a pálinkafőzésnek és a házi vágásnak: az eddigi gyakorlatot szentesítette az új hatalom.

Mint a háztartásban segítők munkájának törvényesítésével is. A takarítást, főzést, mosást, vasalást, gyermekfelügyeletet, házi tanítást, otthoni gondozást és ápolást, házvezetést, kertgondozást, illetve a háztartásban szükséges kisebb javításokat elvállalókat teszi láthatóvá, hogy őket az állam regisztráltatja. Ettől még a házimunkát végző nem jogosult társadalombiztosítási ellátásra, de több család kisegítőjeként az eddiginél tisztább pénzt kereshet, s ebből járulékot is könnyebben fizethet.

Szürkébb lesz ezzel a feketegazdaság, átláthatóbbá lesznek a mindennapi viszonyok – a pénzemberek szerint. Az átlagember reménye más: az önfoglalkoztatás. Legalább házilagosan.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eladó a nyaralás is

"Rengetegen kértek és kaptak üdülési csekket, amitől aztán áron alul próbálnak megszabadulni." Tovább olvasom