Délmagyar logó

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 2°C | 8°C Még több cikk.

Eladó a nyaralás is

"Rengetegen kértek és kaptak üdülési csekket, amitől aztán áron alul próbálnak megszabadulni."
Kinyílt számunkra az ország, amióta a cafeteriakeretből üdülési csekket kérünk minden évben. Számos olyan településen jártunk már, ahová korábban – készpénzből – eszünk ágában sem volt elutazni. Rájöttünk: nyaralni, kikapcsolódni, pihenni kiválóan lehet Magyarországon is.

Sokan viszont nem élnek a lehetőséggel. Eladó üdülési csekk 2010 – ezeket a kulcsszavakat írtam be az internetes keresőbe. Megszámlálhatatlan mennyiségű hirdetést talált a program azonnal. 220 ezer forint értékű csekk 185 ezerért, 110 ezres 85 ezerért, 11 ezres 8 ezerért. Az arányok nagyjából hasonlók: az eladók a névérték 70–80 százalékáért szeretnének szabadulni a béren kívüli juttatástól.

De miért? A cafeteriát biztosító cégek legnagyobb részénél a munkavállalók döntenek arról, milyen formában kérik a juttatást. A választék széles, az üdülési csekken kívül az étkezési utalvány is biztosan a listán szerepel. Bár a hideg étkezési jegyet idéntől már nem éri meg választani, a melegétel-utalvány gyakorlatilag átvette a helyét. Az év elején még hatalmas felháborodás lett belőle, hogy az APEH büntetéssel fenyegette a szabályszegő elfogadóhelyeket, mára annyira fellazult a rendszer, hogy a hipermarketek – bizonyos látszatszigor mellett – bármilyen termékre elfogadják a rózsaszín jegyeket. „Ha plazmatévé kell, vegyél mellé egy zsemlét!" – mondta az előttem álló vásárlónak a pénztáros az egyik szegedi nagyáruházban pár napja. Gyakorlatilag olyan lett az utalvány, mint a készpénz.

Ehhez képest valamiért mégis rengetegen kértek és kaptak üdülési csekket, amitől aztán áron alul – és jogellenesen – próbálnak megszabadulni. Csakhogy ezzel nem 20–30 százalékot buknak, hanem akár 50-et is, hiszen az üdülési csekket 25 százalékos adó terheli, és ezt a legtöbb munkáltató eleve a dolgozóival fizetteti meg. Így tehát csak az jár jól, aki megveszi.

Olvasóink írták

  • 1. kiokushyn 2010. július 16. 12:20
    „Hát igen!
    Akik üdülési csekket igényelnek, azoknak csak kb. 50%-ának van igazából szüksége a csekkre. A többieknek nem a csekk kell,hanem a tényleges pénz.Viszont pénzhez csak Úgy tudnak jutni, ha csekket igényelnek.Ez is a pénzszerzés egyik közkedvelt formája. Nem kell ezen csodálkozni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Unatkozó vandálok

"A gyerekcsínyt talán csak egy hajszál, vagy annyi sem választja el a vandalizmustól. A bűnözéstől." Tovább olvasom