Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Eltörölni

"Az Árpád-házi királyok idején kiterjedt csatornarendszereket gondoztak parancsszóra."
A pálinkafőzés forradalma komoly dolog, de mifelénk most legalább ugyanekkora visszhangja lesz a gazdálkodók körében annak, hogy a kormány megszünteti az érdekeltségi hozzájárulást. Ezt a „kisadót" a vízgazdálkodási társulatnak fizetik a gazdák, hektáronként körülbelül ezer forint egy évre. Nem nagy összeg – annál nagyobb bosszúság odaadni, ha azt látja az ember, hogy a társulat ezért a pénzért nem szolgáltat. A szolgáltatás a belvíz mielőbbi elvezetése lenne, száraz időben pedig az árkok kitakarítása, mélyítése. Most az igazság időtlen pillanatát éljük: az utóbbi tizenöt év legnagyobb mennyiségű csapadéka zúdult le májusban, és a gazdák sok helyen hiába ástak csorgót az elöntött területeiktől az árokig, onnan nem folyt tovább a víz, merthogy tizenöt éve pucolta ki a társulat utoljára. Akkor miért is fizessünk? – kérdezi tőlem a 2000 hektárt művelő agrárvállalkozás vezetője.

Igaza van – mondja a vízgazdálkodási társulati szakember, amikor mindezt elmondom neki. Hozzáteszi rögtön: a gazdák azért is jogosan verhetnék az asztalt, hogy ami vizet az önkormányzatok ilyenkor az utcákból, kertekből kiszívatnak, az mind a külterületre megy, vagyis az ő földjeikre. Az is visszás, hogy amikor ebből a hozzájárulásból mégis épül valami műtárgy, az állami tulajdonba kerül, tehát mintha a vásárhelyi gazdák finanszíroznák például az M3-as autópálya építését, holott semmi közük hozzá. Ezekből az ezer forintokból gyűlik össze mégis évről évre a vízgazdálkodás legbiztosabb forrása; amit elértek a társulatok, azt zömmel ebből és pályázati pénzből érték el. A sürgősnek ítélt munka mennyiségének 30–40 százalékát végzik el belőle. Társulatonként változó, hogy ezek után a mostani védekezés milyenre sikerül. Jellemző, hogy a belvizet a folyókba átemelő szivattyúk zöme 10–20 százalékos kapacitással működik, mert a csatornákban nem tud gyorsabban folyni a víz.

Ha a hozzájárulás megszűnik, fölmerül a kérdés: ki vezesse el a vizet a földekről, lehetőleg az eddigieknél gyorsabban? Az Árpád-házi királyok idején kiterjedt csatornarendszereket gondoztak parancsszóra, társulat kétszáz éve működik, elvileg a földtulajdonosoké. Látszik, hogy a mezőgazdaság mai állapotában nem képes viselni a vízelvezetés rendbetételének terhét, a hozzájárulás megszüntetése így logikus tett. De ezután komolyabb állami szerepvállalásra lesz szükség. Mert az elmúlt tizenöt évben ez már a harmadik olyan év, amikor látványosan bebizonyosodik: rossz az elvezető rendszer.

Tehát egyelőre ott tartunk, hogy egy bosszúsággal kevesebb lesz, de a gond megmarad.

Olvasóink írták

 • 3. harkaik 2010. június 28. 21:30
  „Azon kevesek egyike vagyok, aki megvédi a vízgazdálkodási társulatokat. Nagyon rosszul esik kiadni a gazdáknak azt a párezer forintot hektáronként, persze...de fölvenni a rengeteg támogatást jogosan vagy jogtalanul már nem annyira. A két összeg nagyságrendekben eltér egymástól, az érdekeltségi hozzájárulás nem akkora összeg, hogy ne lehetne tisztességesen befizetni, főleg azoknak, akik valóban gazdálkodnak.
  Arról nem beszélve, hogy mindenki elvárja, hogy rendben legyen a földjén a csatorna, de azon senki nem gondolkodik, hogy hány ember tartja rendben azt a többezer hektárt, ami egy társulathoz tartozik.
  Pártíz ember szerintem nem elég ezekre a feladatokra.
  Mérlegelnie kellett volna az embereknek, hogy jobb-e ezt az összeget kifizetni egy társulatnak, vagy egy átnevezett érdekeltségi díjat fizet-e majd az önkormányzatnak, aki bezsebel kétszer ennyi pénzt a semmiért, mivel sem emberei, sem feltételei nem lesznek a feladatok ellátására...
  Egyébként pedig hallottam már olyan gazdát aki saját maga vallotta be, hogy földdugót rakott a csatornába azért, hogy ne kelljen érdekeltségi hozzájárulást fizetnie. :S
  Röviden ennyi.”
 • 2. csiperke73 2010. június 14. 19:21
  „A sok paraszt belterületen is betöltötte a csatornát hogy egy sor krumplival több legyen !
  BARMOK !!!”
 • 1. deszkás 2010. június 14. 14:21
  „Meliorizált földeken gazdálkodó panaszkodik hogy áll a viz a földemen.Persze mert betemetted a csatornát egy v.több helyen. (az vagyok) (meg te is)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hívó szó

"Minek még egy multi a városba????????? – írja a T. Olvasó így, kilenc kérdőjellel, ami mutatja, csupa ideg." Tovább olvasom