Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Euróban

JEGYZET - "Nem lenne létkérdés mindent átszámítani, ha nem ezzel találkoznánk a hétköznapokban."
Pont két héttel ezelőtt írtam arról jegyzetet, hogy a 312 forintos eurótól – függetlenül az exportra gyakorolt jótékony hatásától – idegbajt kap az ember. Megdrágul az életünk, hiszen szép lassan szinte minden többe kerül majd, amit megeszünk, megiszunk, a benzin áráról nem is beszélve. Nemzeti valutánkkal párhuzamosan leértékelődik a munkaerőnk, mivel a fizetésünk is kevesebbet ér. Leírtam a jegyzetben, hogy a 312 forintos euró miatt a közfoglalkoztatott is már csak 160 eurót keres a korábbi 170 helyett, nem mintha ez a 10 euró ebben az esetben sokat osztana vagy szorozna.

Másnap felhívott egy férfi, aki arra kért, a jövőben ne 8 órás munkabérrel kalkuláljak, hanem a leggyakoribb 6 órással, és legyek szíves így kiszámolni, hány euróért is dolgozik a magyar közmunkás egy hónapig. Ő már megtette: alig 120 euró jött ki nála. Az olvasó azt is hozzáfűzte, nem mer belegondolni abba, mi lesz, ha bekövetkeznek azok a pesszimista jóslatok, amiket az elmúlt időszakban az interneten összeolvashattunk. Ha ebben a nagy gazdasági pörgésben a 450 forintot is elérné az euró árfolyama.

Nem lenne létkérdés persze mindent euróra átszámítani, ha nem ezzel találkoznánk a hétköznapokban, a butikok árcímkéin, a nemzetközi percdíjakban, a netes vásárlásoknál. Ha az ingatlanközvetítő, amikor albérleti díjakról írok, és szörnyülködöm, nem azzal fojtaná belém a szót: de hiszen a havi 90 ezer forint egy külföldi diáknak vagy egy külföldön dolgozó magyar itthon maradt családjának „semmi se", hiszen még a 300 eurót se éri el az ár.

Mostani árfolyamon körülbelül 300-ba, vagy csak egy kicsivel többe kerülnek majd a Kemes utcai diákszálló lakosztályai, azok a modern, minden igényt kielégítő apartmanok is, amelyekről mai lapunkban számolunk be. Az elsősorban külföldi diákoknak szánt szobákért körülbelül ennyit, 90–100 ezer forintot kérnek majd, a 8 órás nettó közmunkásbér dupláját. Persze magyar diák is kiveheti az apartmant, hiszen csak az számít, a szülei ki tudják-e fizetni. Ha nem, bérelhetnek ágyat 30 euróért is a Károlyiban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Segíts, vagy lelőlek

"Olyanokat bántani, akik segíteni érkeznek – szinte felfoghatatlan." Tovább olvasom