Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Feketelistán

"A listázás haszontalanságát mi sem mutatja jobban, mint az, hogy számos visszaeső szerepel rajta."
Évek óta kerülnek föl különféle feketelisták az internetre: az APEH a legnagyobb adósokat, a fogyasztóvédelem a vevőket megkárosító üzleteket, a veszélyes termékeket szerepelteti rajta.

A listázásnak csak egyik célja, hogy a becsületes cégek és magánemberek tudják, kikkel nem szabad üzletet kötniük, hol és mit nem szabad vásárolniuk. A másik cél a megszégyenítés: annak idején azt remélték a listától, ez majd jól elrettenti az adócsalókat vagy a két sörért tízezreket felszámoló vendéglátóhelyeket a visszaélésektől. Tévedtek. Helyette az igazán vastag arcbőrűek személyiségi jogi perekkel fenyegették meg az adataikat közlő hatóságokat, más szégyenlistások pedig egyáltalán nem foglalkoznak vele, hol szerepel saját vagy vállalkozásuk neve.

Persze miért is foglalkoznának, amikor – pártállástól függetlenül – országgyűlési politikus, volt pénzügyminiszter és pártpénztárnok cége is szerepel a legfrissebb adóslistán. Akiknek védekezési stratégiái a „jaj, hát nem is tudtam róla", a „könyvelőm elrontotta a bevallást" és a „nem nyilatkozom az ügyről" fordulatokban kimerülnek. És hát, ha a törvényhozók sem tartják be a törvényt, mit várhatunk a mezei adócsalóktól? Arról nem is beszélve, ugyan miféle szankciót alkalmazhat egy-egy hatóság a díszmadarakkal szemben – a nyilvánosságra hozatalon kívül. Adóbírságot szab ki? Még a több százmilliós adóhátralékot sem tudja behajtani, mert a cég vagyona – vagy maga a cég – időközben köddé válik.

A listázás haszontalanságát mi sem mutatja jobban, mint az, hogy számos visszaeső szerepel rajta. Akik azóta is úgy élik világukat, mintha mi sem történt volna, és nem a költségvetést károsították volna meg. Amelyből többek közt a kórházakat, az iskolákat, a rendőrséget tartjuk fönt.

Vagy hallott már valaki olyanról, aki teljesen véletlenül több milliárd forinttal tartozik az APEH-nak, és emiatt most jól megérdemelt börtönéveit tölti? Ha valaki ismer egyet, ugyan szóljon már! Ugyanis szeretjük bemutatni az újságban a kuriózumokat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Forró kása

"A valódi megoldástól annyira messze vagyunk, hogy maga a téma is indulatokat szül." Tovább olvasom