Délmagyar logó

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 1°C | 6°C Még több cikk.

Felesleges beruházások

"Mert Torgyán azon az emlékezetes 1999. március végi szombaton azt mondta a megye minden tájáról Szentesre érkezett hívei körében a nagybani felavatásakor: a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium az ország más területein is segíti anyagiakkal újabb nagybani piacok létrehozását, hiszen a régiók kialakulása ezek nélkül elképzelhetetlen."
Nagy pénznek számított kétszázmillió forint az 1990-es évek végén. Ezért fogadták megelégedéssel a szentesi térségben a zöldségtermesztők, a fóliasátrakban görnyedő gazdák és a nekik segítő családtagok, hogy nagybani piac épül a településen.

A történeti hűség kedvéért idekívánkozik: már a Horn-kormány idején is elhangzottak az ígéretek az egymást követő agrárminiszterek szájából, hogy minden anyagi támogatást megadnak egy zöldség-gyümölcs nagybani piac kialakításához Szentesen. Az így utólag már nem deríthető ki, miért nem tartotta szavát az MSZP vezette koalíció. Elképzelhető az a változat, miszerint nem futotta a jelképes nagykalapból, ám az sem kizárt: rájöttek közben az agrártárca vezetői, hogy zsákutca a multinacionális cégek uralta világban a nagybani piacokon való kereskedelem.

Most mindenesetre a szocik moshatják a kezüket, mondván: ők nem asszisztáltak a dorozsmai nagybanihoz 50 kilométernyire lévő szentesi piac felépítésénél. Bezzeg Torgyán József, aki ugyan eltűnt a politikai élet színpadáról, ám a hagyatéka máig él, azaz inkább életképtelen. Az ő minisztersége idején adott ugyanis támogatást a jobboldali kormány az Árpád Nagybani Piac megvalósításához, amelyről azt mondja a fideszes parlamenti képviselő, Farkas Sándor, hogy felesleges beruházás volt. Ilyen szempontból viszont akár kidobott pénznek is említhetnénk az építményre fordított csillagászati összeget.

Adódik ellenben a kérdés: vajon mennyit herdáltak el így a köz pénzéből szerte az országban? Mert Torgyán azon az emlékezetes 1999. március végi szombaton azt mondta a megye minden tájáról Szentesre érkezett hívei körében a nagybani felavatásakor: a Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium az ország más területein is segíti anyagiakkal újabb nagybani piacok létrehozását, hiszen a régiók kialakulása ezek nélkül elképzelhetetlen.

Akkor azt is mondta Torgyán József, hogy mindenkinek látnia kellene a fővárosi nagybaninál a fáradt termelők végeláthatatlan sorát. Az exminiszter szerint a vidéki gazdák még azt sem tudták, hogy egyáltalán bejutnak-e a felvásárlóhelyre, ahol a világszínvonalú áruikért megalázóan kevés pénzt kapnak. Csakhogy hiába épült meg Szentesen és még ki tudja hány helyen az országban a nagybani piac, ha nemrégiben is arról beszéltek a Kurca-parti településen: egy szegény, fáradt termelő a dorozsmai piacról hazafelé tartva veszítette életét a közúton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkanélküli világa

"Azt mondja, jól meg lehet élni a munkanélküliségből. Nem neki, a regisztrált munkanélkülinek, hanem… Tovább olvasom