Délmagyar logó

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 0°C | 6°C Még több cikk.

Fenékkel előre

"Nekünk tényleg Mohács kell – erősíti meg az új alkotmány tervezete körüli vita."
Lovas rendőrök igazoltatják a gyanús elemeket a dóci tanyavilágban, akik felett majd a kúria Csongrád vármegyei törvényszéke ítélkezik, Magyarország történeti alkotmánya szellemében. Történhetik mindez az Úr 2011. esztendejében, ha a nyuszi alkotmányt hoz nekünk húsvétra.

Az idők szavára hallgat az Országos Rendőr-főkapitányság, amikor Homokpusztán ideiglenes jelleggel négy lovas rendőrt állít szolgálatba. A készenléti rendőrök szemmel tarthatják Dóc környékén a Jobbik békésen sétálgató, teázgató szélsőséges hangadóit, ne adj' isten a karikás ostort csattogtató, feketébe öltözött, kendős Betyársereget. Ebből Jancsó Miklós simán újraforgatja a Szegénylegényeket. Gróf Ráday kormánybiztos szerepében Budai Gyula.

Nekünk tényleg Mohács kell – erősíti meg az új alkotmány tervezete körül kialakult társadalmi vita. Az éji homályba veszett régi dicsőségünkre emlékező, sok kritikus szerint túlzottan is a kormánypártok értékrendjét idéző szöveg azok kedvét is elvette az új alaptörvénytől, akik hajlottak rá: megérett az idő a toldozott-foldozott alkotmány cseréjére. A vármegyékről, kúriáról szóló vita megint eltereli a figyelmet a lényeges kérdésekről: milyennek képzeljük el mi, a „zemberek" a modern, 21. századi magyar demokráciát? Milyen perspektívát kínál ez az ország a külföldre készülő fiataloknak, a nyugdíj előtt állóknak? Nem adott választ még egy nemzeti konzultáció sem.

Aki nem ismeri a múltját, nem érdemli meg a jövőjét sem – szól a gyakran idézett aforizma. Ám aki folyton hátranéz, valaminek biztos nekimegy. Dicső múltunk felelevenítésének nem az a Nemzeti Hitvallás a legmegfelelőbb eszköze, amelyet először szemérmesen inkább el sem küldtünk a brüsszeli Európai Parlamentnek. A helyesírásért sem durva hibákkal zsúfolt fejléces dokumentumokkal küzd az ember.
Mi jöhet még? Kövér Lászlóé lesz az első éjszaka joga? Megint fordítva ültünk a lóra: fenékkel megyünk előre.

Olvasóink írták

 • 5. Mignon 2011. április 08. 11:29
  „Nekem tetszik R.Toth Gabi jegyzete!”
 • 4. blatth 2011. április 07. 18:55
  „Még azt a szólás-mondást is elsüthette volna a cikk írója, amit a kocsisnak mondanak, -- hogy rosszul van a ló befogva, mert fenékkel van feléd.
  Amit a cikkben leír, tömény zagyva, egyetlen egy szavával sem értek egyet. A lovas rendőrökre inkább a tanyavilágban van szükség, mint tüntetésen emberek megtaposásában. Hogy ki ítélkezik a bűnözőkön, az nem a néven múlik és Ráday Gedeont sem fogjuk már föltámasztani. A nyugdíj előtt állók perspektívája a hazugságoktól már rég kiüresedett, épúgy, mint a közalkalmazottak 50 %-os béremelése. Kamatostól vették tőlük vissza. A közbülső szövegrész tartalma szót sem érdemel, a végén említett "Mi jöhet még?" megkoronázza a semmit. Talán az első éjszaka joga még több körre érdemes, netán Gyurcsány Ferenc is szemet vethet rá.”
 • 3. alfoldi 2011. április 07. 18:33
  „Cikke címe már a semleges tájékoztatás jegyében született?

  Eddig - Ön szerint - hogy ültünk azon a lovon?

  "Sok kritikus szerint túlzottan is a kormánypártok értékrendjét idéző szöveg" ... Hány ez a sok? Mi van, ha másik, szintén sok kritikus szerint pedig nem? Honnan tudja, hogy sok? Ha nem tudja, akkor ne írja!

  Mit gondol, az eddigi "alaptörvény" hány ember kedvét vette el? Ezt is le kellene írnia, vagy semmit sem.

  Demokratikus volt az 1949-es, az 1989-es összemutyizott alkotmány?

  Ha végighallgatta volna az országházi vitát, hallhatta volna, hogy nagyon lényeges dolgokról beszéltek. Nagyon világos jövőkép alakulhatna ki, ha a javaslatok beépülhetnének. Sokan éppen a lényeges dolgokra terelték a figyelmet, melyek eddig tabunak számítotottak. Sajnos a "demokrácia" díszére nagyrészt azok is maradnak.

  Nem akkor néz hátra, amikor kell?

  Nem az ment neki annak a valaminek, aki soha nem nézett hátra?

  A DM dönti el, hogy mi való az alaptörvény bevezetőjébe? Ugyan Ön szerint ezt az esti mesében kellene elmondani!

  Tisztelt Uram! Hogyan tudja helyrehozni?

  Ha odaírta volna cikke elejére, hogy az alábbiak a ... véleménye, akkor rendben van.

  Egyetértek egyebekben az előttem író blatth-tal.

  Jó ásást az áskálódás helyett!”
 • 2. achilleus 2011. április 07. 18:26
  „Elképesztő gyűjteménye ez az írás az összes sztereotípiának, ami guanóként erre az alkotmányozási folyamatra szoclib-oldalról ráhordtak. Mellesleg Budapest utcáin mennyivel mutat jobban egy kardlapozó lovasrendőr, mint a dóci tanyavilágban? (Különben is, inkább lovas csendőr!, ha ilyenek lennének talán még a Magyar Gárdára, betyárseregre és hasonlókra sem lenne szükség.) - de ez az írás olyan tömegben tartalmazza a zagyva csúsztatásokat, hogy értelmetlen ezzel vitába szállni, a kövér lászlói első éjszaka jog pedig egyszerűen gusztustalan egy példás családapával szemben: "Nős, felesége néprajz-történelem szakos középiskolai tanár. Két fiúgyermeke és egy leánygyermeke van."”
 • 1. blatth 2011. április 07. 14:40
  „Bla-bla az egész. Az újságíró inkább egy kis kertműveléssel töltötte volna a napos délutánt.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az utolsó gesztus

"Az embereknek továbbra sincs sokkal több elköltenivalójuk, mint volt mondjuk egy évvel ezelőtt." Tovább olvasom