Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Fénytörés

"A szegedi lézerfizikusok mertek nagyot álmodni, de egyetlen változóval nem kalkuláltak: a politika törvényszerűségével."
Ül a rokonság az asztalnál, a családfő szeleteli az ünnepi marhát – és a bélszínt éppen annak kellene adnia, akit be sem engedett az ebédlőbe, mert ki nem állhatja. Politikai szempontból így fest most a szegedi lézerközpont ügye.

Kevés maradt az uniós fejlesztési forrásokból. Az előző kormány kiosztotta, amit csak bírt, még 40 centiméter magas kilátó is épült – a 2007 és 2013 között elkölthető 7800 milliárdból legfeljebb 1900 milliárd a szabadon felhasználható forrás. Ebből kellene most beindítani a gazdaságot, támogatni a kis- és középvállalkozásokat. És több mint 100 milliárdból lézerközpontot építeni-üzemeltetni Szegeden. Azt hallani, a kormányon belül is egymásnak feszülnek az álláspontok: Fellegi Tamás fejlesztési miniszter szerint kell a szuperlézer, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter inkább szétosztaná a pénzt a vállalkozásoknak.

Az októberi önkormányzati választások elsöprő Fidesz-sikere után 22 megyei jogú városnak van kormánypárti polgármestere. Ők most mind ott ülnek az asztalnál Orbán Viktorral szemben – és mindannyian benyújtják igényeiket. Egyetlen ember nem ül ott ilyenkor: Botka László – éppen „övé" legyen a legfinomabb falat? Manapság fontosabb dolgok vannak napirenden, például a Kósa Lajoséknál épülő debreceni futballstadion, amihez két év alatt 10 milliárdot ad az állam. Ebben az értelemben a Fidesz a szegedi választópolgárokat teszi felelőssé a kialakult helyzetért: tetszettek volna fülkeforradalmat csinálni október 3-án.

A szegedi lézerfizikusok mertek nagyot álmodni, de egyetlen változóval nem kalkuláltak: a politika törvényszerűségével. Ne feledjük: az előző kormány sem tette félre a pályázathoz szükséges közel egymilliárdot. Tavaly szeptemberben az akkori kormányfő, Bajnai Gordon Öthalomra jött, koccintott – aztán mindenki hazament.

Holott az egyszerű választó joggal mondhatja: a lézerközpont messze nem csak Szeged érdeke – egész Magyarországé. Az EU először telepítene nagyberuházást Kelet-Európába. Egy ilyen lehetőséget nem kihasználni több mint bűn – hiba. A januárban kezdődő féléves EU-elnökséget sem lenne szerencsés egy ilyen fiaskóval kezdeni. Fénytörés lenne – van ilyen a lézerfizikában is.

A szélsőjobbról jött a javaslat: tüntetést kellene szervezni Szegeden a lézerközpontért. De megint közbeszólnak a politikai törvényszerűségek: vállalná-e a közösködést a Jobbikkal az MSZP? Megjelenne-e a szegedi Fidesz?

Bár az idő szorít, a kés egyelőre nem mozdul a családfő kezében, a bélszín meg csak dermed. Azon se lepődnék meg, ha végül az egész családi ebédet áttennék Hódmezővásárhelyre.

Olvasóink írták

  • 1. Csirén 2010. november 24. 09:44
    „Törvényszerűség? Aljasság!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megváltás nélkül?

"Az eset valójában egyáltalán nem kivételes." Tovább olvasom