Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Fogják a kezüket

Vélemény - ˝Szép kis csomagot kaptak a diákok.˝
Drágább szakok, 280-as minimumponthatár, haverok a kancellári székekben – nehezen tagadhatná a kormány az irányt: nagyobb (párt)állami befolyás, kevesebb hallgató. Mégis tagadja.
Az Európai Unióban egyértelműen a diplomások arányának növelését szorgalmazzák, Magyarországon ennek ellenkezője látszik megvalósulni. Jelenleg hazánkban az uniós átlagnál 6 százalékkal kevesebb a diplomás. Pedig még egy közhíradón nevelkedő polgár is tudja, hogy a felsőoktatásban végzettek között kevesebb a munkanélküli, és jobban keresnek az átlagnál.

Szép kis csomagot kaptak a diákok a karácsonyfa alá. 2015-re 16 helyett 41 szaknál határoztak meg előzetes minimumponthatárt az állami ösztöndíjas helyekre, miközben jó néhány szak féléves önköltségét növelték 30-50-70 ezer forinttal. Szűkösebb állami ráfordítás, plusz megemelt önköltség, egyenlő kevesebb diplomás – ilyen egyszerű a kormányzati képlet. Mindez nem csupán azért „jó", mert így több jut stadionokra, hanem azért is, mert minél kevesebb a saját fejével gondolkodó ember, annál könnyebb az örökös hatalmasoknak azt csinálni, amit akarnak.

A kormány szerint az elitképzés a cél. Nos, elitképzést megfelelő tudásbázis kialakításával, jobb mérési rendszerrel, fejlettebb tehetséggondozással, képzettebb pedagógusi, tanári és oktatói gárdával és több állami ösztöndíjas hellyel lehet elérni. Mindehhez nem nagyobb állami felügyelet, hanem a mostaninál jóval több pénz kell.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ötletbazár

˝A kiszállítás is tilos.˝ Tovább olvasom