Délmagyar logó

2016. 12. 10. szombat - Judit 0°C | 9°C

Fű és nyírója

"Óriás a hely, ahol legalább egy zseni óriássá növekedett. Ilyenféle összefüggésből nyer erőt és jövőképet e vidék. Szent-Györgyi hetven éve ráérzett a tudomány és a gazdaság kapcsolatára."
Életrajzokat fogok olvasni! A Szent-Györgyi Albert életfolyamában meg-megmerítkező igazat ad nekem: a regénynél is regényesebb maga az élet! Szent-Györgyié mindenképpen. Az évforduló meg alkalom: az évtizedekkel előbb megélt, kimondott vagy sejtetett igazságokban megtalálhatjuk az épp nekünk szólót.

A dolgozószobája falára is kitette a Szent-Györgyi-idézeteket. Mert magára ismert, megerősítést nyert. Ezzel állított meg az egyik szegedi egyetemi oktató. Azt mondta: az iskolarendszerről írt Szent-Györgyi-kritika máig igaz. Ma is fölösleges adatokkal tömik tele a gyerekek fejét – az általános iskolától az egyetemig. Elveszik a kedvüket a gondolkodástól. A sportot hanyagolják. A tesiórákat csak ímmel-ámmal tartják meg az elitsulikban. Pedig a csapatjáték az élet kicsinyített mása: együttműködésre és versenyre tanít, miközben edzi a testet és a lelket...

Tök szexi! – visítottak a munkahelyi üdvöskék, amikor meglátták autót vezetni, motorbiciklizni, lovagolni és teniszezni a kék szemű szőke herceget – sok évtizedes fekete-fehér fotókon. Azt mondták: az adoniszi pasiba simán belezúgnának! Szerelmi történetei pedig olyan szaftosak, mintha csak most történtek volna...

Szabad demokrata. Baloldali. Liberális. Inkább konzervatív. Humanista. Pacifista. Leginkább a változó és vívódó ember ismer magára Szent-Györgyi politikusi próbálkozásaiban, a legbensőbbet fölvillantó vallomásában: „Nem vallásos, hanem istenfélő ember vagyok..."

Óriás a hely, ahol legalább egy zseni óriássá növekedett. Ilyenféle összefüggésből nyer erőt és jövőképet e vidék. Szent-Györgyi hetven éve ráérzett a tudomány és a gazdaság kapcsolatára. A paprikából kinyerte a C-vitamint – ez megoldotta a paprikaválságot, vezető mezőgazdasági cikké tette, új termék fejlesztésére ösztönözte a konzervgyárat – ez kiváltotta a P-vitamin fölfedezését, ami a gyógyítás előtt nyitott új kapukat. Mindez újabb eredményekre sarkallta a kutatást – és így tovább. Ma ez a tudásközpont. A Szent-Györgyi-ötletre most egy régió jövőjét építik – biopolisznak nevezik.

Az élet titkát kutatta egy életen át Szent-Györgyi Albert. A végső tanulság egyszerűen nagyszerű. „Valamennyien az élet ősi fájának frissen hajtott levelei vagyunk, és ha az élet új feladatokhoz és feltételekhez adaptálódik is, ugyanazokat az alapvető működési elveket alkalmazza, újra meg újra. Valójában nincs lényeges különbség a fű és nyírója között."
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltört az olaj

"A héten három forinttal csökkentették a kutaknál a benzin árát, és megesett a csúfság, amire kevés… Tovább olvasom