Délmagyar logó

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 2°C | 12°C Még több cikk.

Gondolta a fene

JEGYZET - ˝Mindenkit kizavarna a málnásból.˝
Tévesen Arany Jánosnak tulajdonítják, hogy egy elemzés mellé, amelyben leíratott: A költő arra gondolt..., odavetette a lapszélre a címben idézett megjegyzést. Szent Istvánnak mindenesetre jó szolgálatot tenne a mondás, ha valamilyen csoda folytán életre kelne.

Nem csak azt állapíthatná meg, hogy zavar támadt az időszámításban – hivatalosan ötven nappal a választások előtt, augusztus 23-án kezdődik a kampány. Ám ezt ünnepi beszédeik alapján szabadosan értelmezik politikusaink. Ahogy az államalapító örökségét is – mindegyik a maga szája íze szerint alakítja hozzá mondanivalójához. Botka László, Szeged polgármestere Szent Istvántól a szegedieknek osztott burgonyáig jutott, Lázár János Vásárhelyen új állam építéséről beszélt az államalapítás ürügyén. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes hangsúlyozta: „Szent István nem tűrte, hogy Magyarország része legyen a Német-római Császárságnak, vagy a bizánci birodalom hűbérese legyen. Korábban a magyar nemzet akarata az volt, hogy nem leszünk Moszkva gyarmata, és most nem leszünk más világhatalmi központoknak sem a befolyási övezete..." Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke szintén arról beszélt: Szent István „oly sok nehézség közepette sem vált szolgai utánzóvá, idegen hatalmak helytartójává".

Szent István, ha hallgatná a beszédeket, lehet, a fejét vakargatná. Eleve nem tudná, mi az a krumpli. Nem értené például, az idegen hatalmak köréből, amelyekhez nem szabad törleszkedni, miért kivétel a gyakorlatban éppen Oroszország. Gondolta a fene! – mondaná végül, a sokadik jobb- és baloldali szónoklat után, amely az ő nevében kampányol. Kiosztana néhány kokit és sallert Szent Jobbjával, aztán mindenkit kizavarna a málnásból.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ünnepi gondolat

˝Szívesen fogadják a lakótelepiek.˝ Tovább olvasom