Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Gyaloghíd

JEGYZET - ˝A Tisza-part teljes felöltöztetésére már nem futotta.˝
Szeged legszebb és egyben legcsúnyább főutcája a Tisza. Amikor magasan áll a víz, szemet gyönyörködtető a látvány. Ha visszahúzódik a folyó, mint ahogy most is, csak a szemetes, hordalékos, köves partot, a szétmálló alsó lépcsősort, a foltos aszfaltot, a betonszürke partfalat nézegethetjük – írtuk az elmúlt években folyamatosan.

Ezért mint a Messiást, úgy várták a folyójuk iránt elfogult szegediek a partfal rekonstrukcióját. Hiába jeleztük minden cikkünkben, hogy ez „csak" egy árvízvédelmi beruházás, amely a katasztrófától védi meg a várost, az emberek tudatába gyaloghíd, Tiszán úszó halászcsárda, csónakda, új vízi bástya, teraszokkal tagolt zöld lépcsősor képe fészkelte be magát. Amióta megépült a védmű, áll a kerítés, és látszik, mi a különbség az új és a régi beton között, sokan csalódottan szemlélik a változást. Mintha a rakpart még csúfabbá vált volna az eltelt másfél évben, amióta az építkezés tart.

Emlékeztetőül írom le, hogy a tervezők eredetileg azt szerették volna, hogy egyetlen pályázatban, mintegy 5 milliárd forintból minden egyszerre szépüljön meg. Nem sikerült: ebből az uniós pénzből – mellesleg az előző EU-s költségvetési ciklus egyik utolsó városi beruházásából – és az önkormányzat önerejéből a Tisza-part teljes felöltöztetésére már nem futotta. Újra pályázni kell majd, és reménykedni, hogy Magyarország a Nyugat része marad.

2006-ban nagyon-nagyon közel álltunk ahhoz, hogy a Tisza elöntse a belvárost, recsegett, ropogott, szivárgott a régi védmű. Ez a veszély elhárult, a gyaloghíd a jövő zenéje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lát, nem hall

˝Legrosszabb megoldás a legyintés.˝ Tovább olvasom