Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Hagyma a romokon

JEGYZET - „A klasszikus makói vöröshagyma is szinte eltűnt a földekről."
Makón jó két évtizede szinte mindegyik hagymafesztiválon arról tanakodik mindenki: van-e jövője a hagymatermesztésnek? A választ még senki sem találta meg, de a hozzáértők húsz éve nagyjából ugyanazt mondják. Például hogy a hagymások fogjanak össze egymással. Sok szép terv, ötlet született ez ügyben két évtized alatt, de végül egyikből se lett semmi. Most odáig eljutottunk, hogy legalább a hagymások szövetkezete megalakult – ha csak 45 fővel is.

Arra a Maros-parti városban jól emlékeznek az idősebbek, hogy valaha a szövetkezeteknél, egyéni gazdálkodóként 8–10 ezer ember élt meg közvetve vagy közvetlenül a hagymából. Ennek a világnak vége: ezeknek az embereknek egy jelentős része azóta is állástalan, és a klasszikus makói vöröshagyma is szinte eltűnt a földekről. Makó most befektetőket igyekszik csábítani az ipari parkba, nem is sikertelenül, ugyancsak próbálkozik a turizmus mint új iparág meghonosításával, ám mindebből együtt sem remélhető közel tízezernyi új munkahely. A megoldás amilyen egyszerű, annyira bonyolult is egyben: újjá kellene építeni romjaiból a hagymatermesztést.

Egyszerű a feladat azért, mert a termesztéshez a kedvező klíma, a jó föld és a szorgos munkáskéz továbbra is adott, mi több, a makói hagyma immár uniós védjeggyel rendelkező, hugarikumként is elismert termék. És bonyolult többek között azért, mert mindez komoly kormányzati támogatás nélkül nem megy. Mert miközben uniós támogatásból szinte minden falu dísztéglával rakhatta ki a főterét, ilyen célra csak csordogálnak a pénzek Brüsszelből.

Most úgy tűnik, a kormányzat segítő szándéka megvan, sőt a közös fellépéstől szinte ösztönösen húzódozó termelők együttműködése is alakulni látszik. Persze aki azt mondja, mindez jobb lett volna húsz évvel ezelőtt, annak igaza van – az meg majd kiderül, van-e igazság abban a mondásban is, ami szerint jobb későn, mint soha.

Olvasóink írták

  • 1. DányiE 2012. március 05. 23:25
    „Szégyen, hogy ez történik a hagymával is! A piacon is mikor az ember megkérdezi a "termelőt", váltig állítja, hogy ez makói. Csak otthon veszi észre,hogy ez valami gagyi hagyma, arról nem beszélve, hogy semmi íze nincs, nem csípi a szemet, szétesik, mikor apró kockára vágom.Ugyan, honnan a francból hozzák?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokkterápia

"A Jobbik az MSZP-t megelőzve – 14 százalékkal – a második párttá avanzsált Magyarországon." Tovább olvasom