Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Hiányzó láncszemek

"Munkáskéz, meg az öregek gyámolítója lesz a gyerek, ha felnő. A sok gyerek: biztos jövő. Más szavakkal, de valahogy így magyarázta a nagymamám, miért szült hat fiút és egy lányt az apai dédanyám. Ezt az egyszerű természeti törvényt írta fölül a huszadik század modern embere."
Munkáskéz, meg az öregek gyámolítója lesz a gyerek, ha felnő. A sok gyerek: biztos jövő. Más szavakkal, de valahogy így magyarázta a nagymamám, miért szült hat fiút és egy lányt az apai dédanyám. Ezt az egyszerű természeti törvényt írta fölül a huszadik század modern embere. A nagymamám már csak két gyermeknek, az ő lánya pedig csupán egyetlen leánynak adott életet. Sok a hiányzó láncszem. Ha ez bűn, akkor most itt a büntetés.

Egyre fogy a világ modernizálódó felén a munkára képes és kész sereg. Az okok hosszú láncolatából elég csak kettő láncszemet fölmutatni. Fogy, bár most éppenséggel lassuló ütemben, a magyar népesség: idén szeptemberig 74 ezer 985 gyermek született – 97 ezer 543 egykori gyerek hunyt el. A felnőttek közül pedig eddig a jogosultak 94 százaléka vonult nyugdíjba, még mielőtt elérte volna az erre jogosító 62. életévét. Vagyis már átlagosan négy évvel azt megelőzően kivesz a bugyellárisból, mielőtt beletett volna annyi járulékot, amennyit csak bírt.

Amúgy is lyukas az a bugyelláris. Maga az Állami Számvevőszék elnöke figyelmeztetette a honatyákat, hogy csak kilenchavi nyugdíj kifizetésére van fedezet a jövő évi költségvetésben. Pedig oly soványka a mi nyugdíjasaink zömének nyugdíja. Például drága, jó édesanyámnak 45 év munka után alig több mint 40 ezer forintot visz a postás. Ennyiből a munkásévek után tétlenkedve pihenni semmiképpen, de még csak szerényen élni sem lehet, legfeljebb tengődni. Az alacsony nyugdíj munkára késztet és kényszerít: kit a ház körüli kertben és a földeken, kit a társasházak dzsungelében.

A lyukas bugyellárisra folt került a nyugdíjtörvény módosításaival. Talán több járulék érkezik és marad a kasszában. De ez néhány apró korrekció. Nem reform. Mert egyik sem hoz olyan változást, ami átrendezné az emberi indítékokat. Például összekötné a generációkat – a szolidaritás láncolatával. Vagy rehabilitálná a nézetet, mely a gyerekben látja a jövőt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ajjaj, hibridvonat

"Az utasoknak ugyanis a vasúttársaság szerint az az érdeke, hogy minél több állomáson álljon meg a… Tovább olvasom