Délmagyar logó

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 4°C Még több cikk.

Hová jön a Jézuska?

"Vannak viszont közöttünk olyanok, akiknek éppen ez az ünnepkör az év legnagyobb megpróbáltatása."
Az advent egészen különleges időszaka az esztendőnek, legfőbb jellemzője talán, hogy jobbak szeretnénk lenni – vagy legalábbis annak látszani –, mint amilyenek általában vagyunk. Két irányba nyomul ilyenkor jobbik énünk, elsősorban az ajándékozásban, másodrészt a jótékonykodásban igyekszünk megmártani, tisztába tenni lelkünket. Mitől?
Talán a bűntudattól – hogy ne hordoznánk magunkban, kit, hogyan bántottunk meg, mikor nem voltunk elég kedvesek, türelmesek, figyelmesek, emberségesek! Kicsit befelé gyón ilyenkor az ember, a penitenciát pedig gesztusokban, ajándékokban, adományokban igyekszik leróni. Jól is van ez így. Ha legalább magunkhoz őszinték vagyunk. És akkor képesek lehetünk aranyszálat húzni magunk után, mint pók a fonalát, ami tényleg képes összekötni egyik embert a másikkal. Csakhogy ezek az aranyszálak rendkívül finom szeretetfonálból készülnek, a legkisebb rántásra is könnyen elszakadnak.

Többségünkben szerencsésebb sorsúak vagyunk, mert legalább megvan a lehetőségünk arra, hogy ne csak illúzió maradjon számunkra a karácsony bejgliízű, narancsillatú, fenyőgallyas, csillagszórós, szent varázsa. Vannak viszont közöttünk olyanok, akiknek éppen ez az ünnepkör az év legnagyobb megpróbáltatása. Advent csendje éppen az apátlanság, az anyátlanság, az otthontalanság, a nélkülözés, a szeretetlenség rémisztő csendjét jelenti számukra. Éppen ezért jóleső érzéssel nyugtázzuk szerkesztőségünkben, hogy lassan követni sem tudjuk, olyan sok a szervezett jócselekedetek száma körülöttünk. Hát még spontán jóságokból mennyi lehet!

Egyébként kilenc nap múlva jön a Jézuska. Már ahova.

Olvasóink írták

  • 2. MD2009 2010. december 16. 12:15
    „Remélem , azért sok helyre kopogtat majd...”
  • 1. mazsolaszolo 2010. december 16. 10:13
    „"Vannak viszont közöttünk olyanok, akiknek éppen ez az ünnepkör az év legnagyobb megpróbáltatása. Advent csendje éppen az apátlanság, az anyátlanság, az otthontalanság, a nélkülözés, a szeretetlenség rémisztő csendjét jelenti számukra."

    Milyen szépen írta...és milyen fájdalmasan igaz: sok embernek a lehető legnagyobb fájdalmak és megpróbáltatások időszaka.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajléktalan önkormányzat

"A települések ellehetetlenítésével magunkat építjük le." Tovább olvasom