Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Időben átjutni

"Országos kudarcot és a fővárosi pozíciók meggyengülését hozták a helyhatósági választások a kormánykoalíciónak. Nem akkora kudarcot, hogy azt népítéletnek lehessen nevezni, de ahhoz elég nagyot, hogy a saját javát fel nem ismerő, politikailag rövidlátó nép válaszának se lehessen tekinteni."
Országos kudarcot és a fővárosi pozíciók meggyengülését hozták a helyhatósági választások a kormánykoalíciónak. Nem akkora kudarcot, hogy azt népítéletnek lehessen nevezni, de ahhoz elég nagyot, hogy a saját javát fel nem ismerő, politikailag rövidlátó nép válaszának se lehessen tekinteni.

Úgy tűnik, a két politikai oldal vezetői azt játsszák, hogy ki fut át utolsónak épségben a szirénázó autó előtt. Gyurcsány Ferenc, aki meghökkentően érzéketlen saját hitelességhiányára és közjogi felelősségére, vagy Orbán Viktor, aki nem lehet biztos abban, hogy az általa demonstrációra hívott tiltakozók meg tudnak-e maradni az alkotmányos keretek között, és nem teremt-e egy másik, utcai népi hatalmi tényezőt, amely a parlamenttel konkurál.

A választások nyomán Gyurcsány Ferenc bizalmi szavazást kért kormánya ellen. A hír mögött nem látni még, hogy a bizalmi szavazás pénteki időpontjáig körvonalazódik-e a kormánykoalíció frakcióiban egy vagy több párhuzamos megoldás a kormányfő pótlására. De amennyiben ilyen változatok nem léteznek, nincs érdemi kimenetele a bizalmi szavazásnak, mert csak azt mutatja ki, amit eddig is tudni lehetett. Az pedig, hogy a parlamenti többség megoldási lehetőségnek állítson be egy Gyurcsány Ferenc melletti demonstrációt, nem több, mint a köztársasági elnök felhívásával szembeni cinizmus. Nem azért felelőtlen egy előre tudható végű bizalmatlansági indítvány, mert a Fidesz utcára hívta az embereket, hanem mert ettől függetlenül létezik a morális válság, amit a balatonőszödi beszéd előidézett, és ez nem oszlatható el csak felelősségvállalással.

Ha a parlamenti, alkotmányos szellemű politizálást tekintjük mérvadónak, és nem az utcát, akkor a kormánytöbbség képviselőinek kezében van a megoldás, és a problémát is nekik kell világosan látni: Gyurcsány Ferenc a „beismeréstől" megtisztulhatott mint politikus, mint ember, de nem vállalt felelősséget azért, mert felesküdött kormányfőként megszegte miniszterelnöki esküjét. És megfordítva is igaz: akár szembesül felelősségével Gyurcsány Ferenc, akár nem, a Fidesz élén Orbán Viktor nem kockáztathatja az alkotmányos határ átlépését. Nem azért, mert Gyurcsány Ferenc nem tartozik felelősséggel, hanem, mert az alkotmány a demokrácia határait rögzíti, és csak ennek szellemében lehet felelősséget számon kérni.

Ami Szegedet illeti, a választás utáni helyzet lényegesen egyszerűbb. Botka László túljutott az önkormányzati választáson anélkül, hogy érdemben szembesítették volna azzal a kérdéssel: milyen következményekkel jár az országos megszorító program a szegedi közszolgáltatásokra. Bizonyára végeztetett közgazdasági előtanulmányokat ezen a területen, de azokat a nyilvánosság nem ismerte meg. A régi-új polgármester erényei mellett ez ellenzékének munkáját ciklusokra visszamenőleg minősíti. Az eredmény a Fidesz szegedi szervezetének azt üzeni, hogy ideje letenni a vízipisztolyokat, és Orbán Viktor szellemében megalakítani a Szegedi Szakértői Fideszt, amely célpolitikát folytat, kidolgozott alternatív megoldásai vannak, és legalább az ellenfél hiányosságaira rá tudja irányítani a figyelmet.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szavazott a nép

"Csongrád megyében nem söpörték ki a hivatalukból a szavazók a városok polgármestereit. Szegeden… Tovább olvasom