Délmagyar logó

2017. 06. 25. vasárnap - Vilmos 22°C | 36°C Még több cikk.

Időutazás Keletre

"Nem történt tévedés: a legjobb helyre került az idei Nobel-békedíj."
Sajátos időutazásban lehetett része annak, aki figyelte mindazt, ami az idei Nobel-békedíj átadása kapcsán Kínában történt. Az elemzők szerint a keleti szuperhatalom 1,3 milliárdos lakosságának túlnyomó többségéhez még el sem jutott a szakállas hír, hogy október 8-án börtönben ülő ellenzéki honfitársuknak, Liu Hsziao-po 54 éves irodalomkritikusnak ítélték oda a rangos kitüntetést. Az még kevésbé: Oslóban a tegnapi ceremónián jelképesen már át is adták a díjat.

Kínában az elmúlt évtizedekben a gazdasági felemelkedés nyomán óvatosan megindult lassú demokratizálódási folyamat soha nem jutott el odáig, hogy a pártvezetés kiengedte volna kezéből a tájékoztatás totális felügyeletét. Így tegnap nemcsak a kínai médiumok hallgattak mélyen, hanem központi utasításra hosszú percekre elsötétültek a tévéképernyők is, amikor a távol-keleti országban sokak által nézett CNN, BBC és a TV5 tudósított a díjátadásról. Az interneten sem volt jobb a helyzet: blokkolták az eseményről beszámoló nyugati hírportálokat, a CNN honlapjára sem lehetett rákapcsolódni. Közben a kínai külügyminisztérium szóvivője hidegháborús mentalitással és előítéletességgel vádolta a kényes ügy kapcsán országát bírálókat; belügyeikbe való beavatkozásnak minősített a demokratikus világból érkező minden kritikát. „Ez a politikai bohózat semmiképpen sem ingatja meg a kínai emberek határozottságát és meggyőződését abban, hogy kövessék a kínai sajátosságú szocializmus útját, s a rosszban sántikálók mesterkedése nem fog eredményre vezetni." Számunkra már jó ideje viccesen hangzanak az ilyen mondatok.
Az is ismerős, hogy a párt szócsövének számító központi lap publicistája azt írja: „Kínát nem lehet könnyen letéríteni az útjáról, függetlenül attól, hogy döntéseit megtapsolja vagy kifütyüli a világ többi része. A nemzet csak egyre érettebbé válik, felkészültebbé a jövőbeni bajok kezelésére."

Kevésbé vicces, hogy a Liu házaspár lakását rejtő pekingi épületkomplexumot tegnap rendőrök hada vette körül, és felírták az ott várakozó újságírók nevét. A Nobel-békedíjas közeli ismerősei és ismert emberjogi aktivisták nem voltak elérhetők – eltávolították őket Pekingből a díjátadás idejére.

Bármennyire megkerülhetetlen gazdasági partner is a világ számára Kína, ezek a „gesztusai" a napnál világosabban jelzik, mennyire szűk keretek között érvényesülhet még a szólás szabadsága, mennyire a helyzettől függő a legalapvetőbb emberi jogok tiszteletben tartása. Minden azt erősíti meg: a szabad világ értékrendje szerint nem történt tévedés, a legjobb helyre került az idei Nobel-békedíj. Bár Liu Hsziao-po széke tegnap üresen maradt Oslóban, gondolatait Kína sem tudja börtönbe zárni. Bejelentették: kötetét angol–kínai kétnyelvű kiadásban hamarosan megjelentetik az Egyesült Államokban.

Olvasóink írták

 • 1. becsei.sandor 2010. december 11. 10:08
  „Szerintem az első tévedések egyike az volt,amikor a békedíjat ,a békével semmi összefüggésben nem
  lévő tevékenységért,bár kétségtelenül valamilyen díjra érdemes tevékenységért adták. Ilyen volt az
  1964-es Martin Luther Kingnek adományozott,a Kis Zingernek 1973-ban adományozott (vissza utasí-
  totta),az 1975-ben Szaharovnak,az 1983-ban Valesának,a 2009-ben Obamának itélt díj.
  A mostani is akkor volna helyes,ha a címe :A diktatúra megdöntésére irányuló tevékenységért-díj len-
  ne,de nem az. Így annyi mintha a monda beli Danaosz király azzal a szándékkal osztana tőrt a lánya-
  inak,hogy majd jó lessz ez még valamire.Vagy húst szeletelni,vagy ölni,vagy magadat ágyékon szúrni,
  esetleg férjed (diktátorod) éppen ezért,vagy ezzel fog megölni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dűlőúton

"Így működött a korábbi ciklusokban is. Képmutatás lenne azt mondani, hogy nem." Tovább olvasom