Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

Importált ünnepek

"Valentin napja nagy karrierjét azonban elsősorban tartalmának köszönheti. Rést tölt be az ünneppiacon. Jóindulattal ugyanis a Valentin-nap nem a virágkereskedők, hanem a szerelem ünnepe. Ilyesfajta romantikus jeles napra pedig láthatóan nagy igény mutatkozott Magyarországon."
Újabb alkalom a fogyasztásra. A Valentin-nap eleve, nem is titkoltan kereskedelmi céllal került Magyarországra: a virágkötők szakmai szervezete importálta 1990-ben.

– Én utálom, de én már az idős generációhoz tartozom – mondta tegnap a szerkesztőség legfiatalabb, huszonéves újságírónője. Szerinte az iskolások vannak oda érte. Olyan ez a Valentin-nap, mint a Halloween, mindenszentek előestéjének bolondos ír–amerikai ünnepe. Nem lehet elbújni előle. Ha a tévéből nem, hát a szorgalmas angoltanárok révén a gyerekek megtanulják. Ha azt szeretnénk, gyermekeink világnyelveket tudjanak, azon keresztül nyilván az adott kultúrát is megismerik. Aztán meg a média kapaszkodókat kereső szerkesztői is szeretik a jeles napokat. Felnagyítják a vidám ünnepeket, mert illenek a kereskedelmi üzenetek közé.

Valentin napja nagy karrierjét azonban elsősorban tartalmának köszönheti. Rést tölt be az ünneppiacon. Jóindulattal ugyanis a Valentin-nap nem a virágkereskedők, hanem a szerelem ünnepe. Ilyesfajta romantikus jeles napra pedig láthatóan nagy igény mutatkozott Magyarországon. Szellemi szükségleteink érdekes módon nagyon hasonlítanak az ókori rómaiakéhoz, ahol – minő véletlen – február 15-e a termékenység istenének ünnepe volt. Ezen Lupercus papjai kecskebőrt a fejükre húzva meztelenül rohantak végig Róma utcáin. Az általuk megérintett nők termékenyebbek lettek. (Ez már azóta kiment a divatból, de a mi éghajlatunkon amúgy is komoly megfázás lenne a vége.)

Bálint Sándor azonban azt írja, 1522-ben a Bálint a legkedveltebb szegedi keresztnevek közé tartozott. Szerinte a magyarhonban is hagyomány vagy hiedelem fűződött Bálint alakjához. Szegény Szent Bálintoknak azonban igazából nem sok közük volt a szerelemhez. Mindhárman mártírhalált haltak, egyiküket halálra korbácsolták. A szerelem és Szent Bálint napja között a kapcsolatot a romantikus fantázia szülte. Szent Bálint ügyéhez tartozik még, hogy – mielőtt hozzánk eljutott volna '90-ben – '69-ben már törölték is a naptár hivatalos katolikus ünnepei közül. Lekéstük.

Aki viszont most magyar jeles napokat keres, az a „farsang farkát" találja a kalendáriumban, húshagyókeddel, hamvazószerdával. Utána: böjt. Addig tessék enni-inni, táncolni. A szerelemnek meg mindig szezonja van. A vörös rózsaszállal legjobb váratlanul – nemcsak az előírt napon – a partnerre rárontani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kovász

"A KDNP Csongrád megyei története arról szól, hogy nem hálás feladat egy kis párt helyi… Tovább olvasom