Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Integráció előtt

"Az átalakításról a nyilatkozatokon túl még semmit nem tudni. Ezekből kiindulva az integrációnak a nyilvánosság előtt is ismert víziója egyelőre üzemeltetési és szakellátás-minőségi érvek, bizakodással összetartott rendszere."
A rendszerváltozás utáni szegedi önkormányzat legnagyobb súlyú döntése született meg a közgyűlésen: a város október elsejétől a Szegedi Tudományegyetemnek adja át a városi kórházak és rendelőintézetek alap- és szakellátási feladatait, valamint teljes vagyonát. Ez azt jelenti, az egyetem működteti majd a szegedi egészségügyi ellátást, a városi intézményeket be fogja integrálni saját klinikai szervezetébe.

Nagy feladat lesz: nemcsak az, hogy az átalakítás modellje tényleg biztosítsa a jobb betegellátást, hanem maga az átalakítás is. A terv ismert része az, hogy a jelenleg 39 helyen működő szegedi ellátó rendszerben fokozatosan megszüntetik majd a párhuzamosságokat, s végül az uniós pályázati remények szerint egy nagy szegedi klinikai tömbben összpontosul majd a helyi egészségügy. Nincs ok kételkedni abban, hogy ez eddig is magas színvonalú egyetemi klinikai gyógyító potenciál ezután is képes lesz ezt a színvonalat tartani, de az integrációval a klinikai központnak a teljes alapszintű járóbeteg-ellátást is vállalnia kell. Az egyetem klinikai központja magára veszi azt a rendszert, amely naponta több ezer emberrel közvetlenül találkozik. Egyszerre kell átszervezni az ellátást, és biztosítani azt, hogy az emberek időben, megfelelő helyen és a rendszerben bízva jussanak gyógyuláshoz.

Az átalakításról a nyilatkozatokon túl még semmit nem tudni. Ezekből kiindulva az integrációnak a nyilvánosság előtt is ismert víziója egyelőre üzemeltetési és szakellátás-minőségi érvek, bizakodással összetartott rendszere. A politikailag vagy gazdaságilag érdekelteken kívül, független résztvevőnek még nem volt módja hatáselemzést készíteni, ami a helyi közösséget megnyugtathatja: nem a szép jövőben lesz jobb az ellátása, hanem fokozatosan, és tartósan az integráció után. Az ellenvéleményekkel ugyanez a helyzet: csak előre tudható álláspontok vannak. A beteg és a szakma egyelőre annyit tehet, hogy együtt örül és aggódik az eseményekkel, amelyekre nincs hatása. Ehhez már hozzászokhatott a vizitdíjat és várólistákat eredményező kormányzati produkció nyomán, és senki nem hibáztatható, ha arra gondol, hogy azon is ott fityegett a minőségi címke.

Ha a járóbeteg-ellátás szervezéséről még nincs biztos támpont, az valószínű, hogy a kórházi gyógyítás minősége gyorsan javítható lesz. A mentővel előbb a városi kórházba, majd a klinikára szállított beteg útja egy egységes központban lerövidülhet, a klinikai szintű vizsgálatok könnyebben elérhetők lehetnek, és olyan tudományos orvosi műhelyek alakulhatnak ki, ahol az összetettebb műtéteket nagy biztonsággal végzik. Ezzel szemben a várhatóan bezárt intézmények és értékesített ingatlanok fölötti vita áll majd. Az sem kizárt, hogy menet közben egészségügyi dolgozók veszítik el állásukat. Kedélyeket borzoló téma lehet az is, hogy az összevonások csökkentik-e a szakellátási kínálatot, és növelik-e a várólistákat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beavatás

"Minden kollégiumban zajlik beavatás? Szerintem, és az általam megkérdezettek szerint igen. Ez nem… Tovább olvasom