Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Játék a kártyavárban

"Ki hitte volna, hogy Horváth Ágnes transzparensfigurájává válhat a kormánykoalíciónak. Lobog, vagy nem lobog? – ettől függhet az MSZP–SZDSZ-tandem sorsa."
Ki hitte volna, hogy Horváth Ágnes transzparensfigurájává válhat a kormánykoalíciónak. Lobog, vagy nem lobog? – ettől függhet az MSZP–SZDSZ-tandem sorsa. A szabad demokraták legalábbis ezt a darabot játsszák most el a nagypolitika színpadán (hogy a kulisszák mögött mit, azt csak később tudjuk meg, ha megtudjuk egyáltalán).

A szadeszosoknak már jó ideje büdösek a szocik (és viszont), az előbbieknek azért, mert sorra „butítják" le kőkemény liberális programjaikat, a szocik szerint meg a liberális reformdömperek úgy törnek-zúznak az egészségügyben, mint elefánt a porcelánboltban. S ha már elefánt, a szakállas vicc kisegere is eszembe jut, amelyik ugye együtt bandukol a hídon óriás barátjával, mígnem egyszer csak megszólal: Hallod, hogy dübörgünk? Akár a magyar gazdaság (copyright Kóka János).

Az SZDSZ most talált egy trójai falovat (Horváth Ágnest), amibe kapaszkodva kilopódzhatnak az omladozó kártyavár alól – mintha a síkosabb lapok jó részét nem is ők építették volna be a pakliba! Bűnbaknak meg nekik is kéznél van a miniszterelnök, aki az egészségügyi miniszter menesztésének egyoldalú bejelentésével alighanem visszavágott a koalíciós egyeztetésért felelős szabaddemokrata államtitkár, Horn Gábor médiaeseménnyé híresült, övön aluli kiszólására a népszavazás éjszakáján (csak emlékeztetőül: „...azt üzenték, menj a p...ba, Feri"). Méghogy egyeztessen vele Horváth Ágnesről!

Amennyiben az SZDSZ tényleg visszahívja embereit a kabinetből, valóban kellemetlen helyzetbe hozhatja a kormányt, hiszen így sem könnyű kormányozni, hát még kisebbségben. Előrehozott választásokat viszont az SZDSZ sem akarhat, hiszen mostani, amúgy is romlandó állapotában szavazatok helyett legfeljebb koszorúkra számíthatna saját pártkoporsójára.

Egyébként a szabaddemokratáknak van már rutinjuk a kormányfőbuktatásban, erről talán Medgyessy Péter tudna bővebben mesélni. Csakhogy elő tud-e húzni most bárki is egy nyerő nevet a koalíciós bugyiszárból? 2004-ben, a puccs idején a szocialista elit Kiss Pétert akarta, aztán jött Gyurcsány, és megnyerte a választásokat. A háborús békeidőben viszont egyfolytában vesztésre áll. Könnyen úgy járhat, mint a nyuszi a viccben a sapkával: ha van rajta, az a baj, ha nincs, az a baj. Ha sok a reform, azért kell mennie, ha meg kevés, azért.

Halkan jegyzem meg, a politikában sem eszik ám olyan forrón a kását, mint ahogy főzik. Szadeszos kakaskodás ide, szoci durcásság oda, a koalíciós válságnak nevezett gumicsonton ugyan el lehet rágódni még egy darabig, addig sem foglalkozik a nép a szabaddemokraták elnökválasztási csínyeivel, a kormánynak meg könnyebb lesz cezúrát húzni az elrontott múlt, meg a „másképpen lesz holnap" között.

És egy szót sem szóltam a Fideszről, nem véletlenül. Ha én Orbán Viktor lennék, most kényelmesen hátradőlnék a karosszékben, keresztbe raknám a lábam, rágyújtanék egy szivarra, és finom konyakot kortyolnék hozzá. És összemosolyognék Semjén Zsolttal: nézd csak, milyen szépen marják egymást a liberálisok meg a szocialisták!

Olvasóink írták

 • 4. DBLaci 2008. április 01. 17:01
  „"És egy szót sem szóltam a Fideszről, nem véletlenül. Ha én Orbán Viktor lennék, most kényelmesen hátradőlnék a karosszékben, keresztbe raknám a lábam, rágyújtanék egy szivarra, és finom konyakot kortyolnék hozzá. És összemosolyognék Semjén Zsolttal: nézd csak, milyen szépen marják egymást a liberálisok meg a szocialisták!"

  Sajnos tényleg ezt teszik, pedig ez kevés. Ez a beteg, magyarellenes rendszer magától nagyon lassan dől össze, és nekünk drága az időnk, naponta rosszabbak a kilátások.

  Legyen már vége...”
 • 3. bubi 2008. április 01. 12:40
  „jujj, ezt meséld már deutsch-für tamásnak :)b”
 • 2. cyt 2008. április 01. 09:06
  „Azt képtelenek megérteni a szoclibesek (MSZP-sek éppen úgy, mint SZDSZ-esek), hogy ERKÖLCSI TARTÁS nélkül semmit nem lehet sokáig csinálni. Ahelyett, hogy végre-valahára ezt megértenék és belátnák, a kinai meg kubai (no meg kádári, hruscsovi, stb.) módszerekhez folyamodnak: szapulják (és rágalmazzák!!!) az ellenzéket, megmondó-embereik tudatják a nagyvilággal, hogy szerintük milyenek is azok, akik nem olyanok, mint ők. A legjobban az piszkálja a csőrüket, hogy az ellentáborban van ERKÖLCSI TARTÁS. Megnyugtatom őket, hogy mindig lesz is. Őrfy Ferenc cikke jó, az adott körülmények között ennél többet és jobban szupulósat nem lehetett volna irni a dm-ben.”
 • 1. hozzászóló 2008. április 01. 08:49
  „Orbán Viktor kiválóan ért ahhoz, amelyet nagypolitikai szinten "oszd meg és uralkodj"-nak szoktak hívni, és ami általában kicsiben is kiválóan játszható össznépi játék. Nem kell ahhoz politikusnak lenni, hogy egyik ember gyengéjére játszva két embert, aki addig összetartott, aki bármiféle kapcsolatban is volt egymással szép alapos aknamunkával szétmarjunk egymástól.

  És miért jó az egy egész országnak, hogy egy halom impotensnek tűnő vezető nem képes az ország érdekében összefogni és cselekedni? Vajon miért és mire kaptak időlegesen hatalmat tőlünk a képviselő urak és hölgyek?

  Miről is szól a demokrácia?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Reformáldozat

"Gyurcsány Ferenc szombaton az MSZP pártértekezletén koalíciós válságot robbantott ki, amikor… Tovább olvasom