Délmagyar logó

2017. 06. 29. csütörtök - Péter, Pál 24°C | 33°C Még több cikk.

Káosztanév

JEGYZET - "A baj az, hogy mindezt az oktatással teszik"
Jó lesz ez az idei iskolakezdés, már látom. Nem elég, hogy a pedagógusok nem tudják, hány órát töltenek majd az iskolában és mégis mivel, nem elég, hogy a szülőknek fogalmuk sincs, mit tanul majd a gyerekük erkölcstan- vagy relaxációóráin, illetve hol tölti az idejét mindennapos testnevelés címszóval, ki tudja, lesz-e időben tankönyv mindenkinél, most már néhány iskolában azt sem tudják, ki lesz az igazgató. Mert az majd csak a tanévkezdés előtt derül ki.

Tulajdonképpen miért is lenne szükséges tudni, ki vezet egy oktatási intézményt? Végtére is sok szerepük nincs az igazgatóknak – a döntési jogot már régen elvették tőlük. Valamiért azonban mégiscsak fontosak, nem véletlen, hogy országosan 190 pályázat kapcsán nem tudtak „jó lelkiismerettel döntést hozni". Hogy ez mit jelent, azt mindenki döntse el maga.

Szegeden mindenesetre egyértelműnek tűnik a helyzet. Van egy iskola – az egyik legjobb nevű, tegyük hozzá –, ahol a tantestület és a szülők is szeretnének valakit iskolaigazgatónak, ha már az előző vezetőt eltávolították. Tiszta sor – gondolhatnánk –, hiszen ki tudná jobban megítélni, melyikük a megfelelőbb, mint azok, akikkel együtt dolgozik. De jön a közgyűlés, amely megosztott döntést hoz, és egyből mindenkinek az jut eszébe: tán csak nem politikai döntés van itt készülőben? Nem, dehogy – így a minisztériumi cáfolat, majd gyorsan inkább nem döntenek sehogy. Vagyis valahogy mégis, de hogy hogyan, az titok. Kinek mi köze hozzá?

Nem az a baj, hogy létrehoztak egy mamutintézményt, amely saját méreténél fogva tehetetlen, lassú és bürokratikus. Nem is az, hogy addig farigcsálják az oktatási rendszert, amíg már maguk a pedagógusok sem tudják, hogy mit és hogyan „kell" tanítani. Még az sem, hogy már a komédia határait súrolja, ahogyan újra és újra születnek meg a központosított intézkedések, amelyekről azonnal kiderül, hogy életképtelenek.

A baj az, hogy mindezt az oktatással teszik. Azzal a rendszerrel, ahol a következő generáció indul el az életbe. A jövő orvosai, jogászai, politikusai, akik azt látják, hogy amikor szeptember elsején becsengetnek, azt sem tudják, ki az igazgató néni vagy bácsi, akire felnézhetnek, és aki iskolájuk egész szellemiségét meghatározza. És hogy ez állítólag teljesen rendben van így.

Olvasóink írták

  • 1. madonna7 2013. augusztus 12. 09:26
    „Kedves Újságírónő!
    Árulja már el,hogy ki informálta Önt úgy,hogy az előző igazgatót eltávolították??? 62 évesen nyugdíjba kellett mennie,mint sok más közalkalmazottnak...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

(I)gazság

"A közút kezelője nagy úr. Úgy alakíthat ki parkolót, hogy az a minimális szabályozásnak sem felel meg." Tovább olvasom