Délmagyar logó

2018. 01. 24. szerda - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Két utcai harc közt

JEGYZET - "Pedig ugyanolyan jogok sérültek, ugyanolyan vért folyt mindkét oldalon."
Az utóbbi napok nyilvános tiltakozássorozatának érdekes pillanata volt, amikor a budapesti Új Színház előtt egy idős férfi fasisztának nevezte Fábry Sándort. A bácsikát az index.hu videója örökítette meg, látszott, mennyire izgatott, hogy ő most szerepel. Mintha azért is emelte volna föl a hangját, mert érezte, hogy nincs igaza. Fábryt régi barátja, Márta István, a fideszes főpolgármester által leváltott korábbi színházigazgató értesítette SMS-ben a tüntetésről. A humorista ezt meghívásnak vette. Kétségtelen, házhoz jött a füttyszóért – ő más szót használt az emelvényen, amikor megpróbálta előadni a javaslatát. Tényleg lehet őt minősíteni nyers stílusa, habitusa, vagy akár nyíltan vállalt politikai hovatartozása miatt, de fasisztának nevezni igazságtalanság.

A Fábry által is támogatott kormánynak nagy érdeme lesz, ha megteremti a szolidaritást a társadalom különböző csoportjai között; hogy saját magával szemben, az a demokratikus értékek szempontjából nézve lényegtelen. Mostanában egyre többen tanulják, hogyan kell érdeket érvényesíteni, és a tiltakozók a kétharmados parlamenti többség mellett is hatnak a törvényhozásra, vagy ha arra nem, a jogszabályok végrehajtására majd biztosan. Az utóbbi időben szinte minden hétre jutott valamilyen megmozdulás, az ünnepre több is, mintha nálunk a tiltakozás ünnepélyes gesztus lenne. Holott nem az. A néhány évvel ezelőtt fontos polgári értékké emelt „utcai politizálás" egyelőre nagyon változó színvonalon zajlik; látszik, sokan nincsenek tisztában azzal, hogy nem ugyanaz visszabeszélni otthon a rádiónak vagy a tévéhíradónak, mint ugyanazt üvölteni egy tömegben. Az a baj az ilyen tömegmozgalmakkal – és igen, a forradalmakkal –, hogy ha nagy céljaikat tekintve igazságosak is, az egyes emberrel szemben gyakran nem. Erre jó néhány példát lehet találni a közelmúltból. A 2006-os megmozdulásokra szintén emlékeztek most: az egyik társaság a tévészékháznál megsérült rendőrökre, a hivatalos szónoklatok és a média egy része pedig az október 23-i rendőri fellépés civil sebesültjeire. Pedig ugyanolyan jogok sérültek, ugyanolyan vért folyt mindkét oldalon.

Abban kell bízni, hogy ez csak a kezdet, hogy az elmúlt húsz évben azok foglalkoztak politikával, akik ezt a pályát választották, most viszont mindenki rászánja az időt a komolyabb tájékozódásra. Így születik a közéleti kérdésekben jártas, érdeklődő, összetartó társadalom. Így lesz az utcai tiltakozás az érdekvédelem fontos eszköze, kultúra – és még csak véletlenül sem balhé, életforma, kenyérkereső foglalkozás.

Mert most az is. A fővárosi Corvin közben tartott radikális rendezvényen a szegedi Toroczkai László az atv.hu szerint arról beszélt, hogy nekik „két utcai harc között gyermeket kell nemzeni".

Nem lehetne utcai harc helyett is?

Olvasóink írták

 • 5. bakosandras 2011. október 26. 14:38
  „TPZ, nem világos, hogy a jegyzetet minősítette, vagy a hozzászólásomat. Mindegy is, mert mindkettőt vállalom, és nem várok érte jutalmat.”
 • 4. klj_54 2011. október 25. 19:09
  „2. bakosandras 2011.10.25. 16:43
  András, a szívem és az eszem mást mond!
  Örvendezek "aprajának" (4-14 év között heten:) de aggódon a jövőjükért.
  Én nem merek már jósolni, mert túl sokat megtanultam életem során.”
 • 3. TPZ_00 2011. október 25. 17:40
  „Aki ilyeneket ír az a felelőtlenség. De meg lesz biztos Bakos úr jutalma a városházáról!”
 • 2. bakosandras 2011. október 25. 16:43
  „Mint apa, azt mondom, hogy igen. Talán felelőtlenség, de vállalom.”
 • 1. klj_54 2011. október 25. 13:50
  „András, ebbe a tetű világba ma gyereket világra hozni?
  Mint nagypapa azt mondom, hogy igen.
  De a mai eszemmel, 58 évemmel a hátam mögött ma nem vállalnék gyermeket.
  Blausius bácsi (Feleky Kamill) énekelt egy nótát az Állami Áruház című filmben, mely bizony könnyet csal a szemembe.
  Nem csak az emlékek miatt, hanem azért is mert én ezt már nem énekelhetem!
  "És nem lesz cseléd az én kis unokám!"”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Köszönő viszony

"Ha valaki munkahelyet teremt vagy tart meg részletre vett autójával, ez már-már termelőeszköz-finanszírozás." Tovább olvasom