Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Körözik a személyit

"Hősünket elkeresztelhetném a kalendárium bármelyik férfija után, ha elterelő nevet keresnék, legyen tehát Karcsi. Nem annyira Kicsi Karcsi, ahogy a homokozóban mondanánk, teljes fölnőtt már, és komoly ember. Egészen cifra esetek szoktak történni vele."
Hősünket elkeresztelhetném a kalendárium bármelyik férfija után, ha elterelő nevet keresnék, legyen tehát Karcsi. Nem annyira Kicsi Karcsi, ahogy a homokozóban mondanánk, teljes fölnőtt már, és komoly ember. Egészen cifra esetek szoktak történni vele.

Vendégeket vártak kisded lakába, és a vendégek meg is érkeztek. Történt pedig, addig-addig töltötték egymásba a szót, amíg ki nem derült, hogy közben föltörték a vendég kocsiját. Csak azt vitték el, ami mozdítható volt. Karcsink azonnal kihívta a rendőrséget. Addig üsd a vasat, amíg forró a nyom!

Elkérték a személyi igazolványát, föl is írták a számát, mert ugye, megeshet, hogy elterelő hadművelet csupán a kihívás. Lesre futtathatják őket: amíg itt van a Yard, nincsen ott, ahol éppen betörnek. Beírták tehát lakáscímét, a személyi igazolvány számát, sőt a vezetői engedélyéét is. Aztán fölvették a kárjegyzéket.

Nem itthon történt mindez, messze-messze Szegedtől, de még határainkon belül. Pár nap múlva tértivevényes levelet hoz a posta, pontos címzéssel. Be kell mennie érte a levélosztóba, be is megy. Mi kell ahhoz, hogy kiadják? Karcsi akárki lehet, de az egy Károly csak az, akinek kézben a személyi igazolványa. Istennek legyen hála, itt van, már nyújtja is be. Elkönyvelik itt is, és már bonthatja is ki a borítékot. Hogyne bontaná, eszi a kíváncsiság, mert a küldemény attól a rendőrségtől jött. Már el is fogták volna a tetteseket?

Ne tessék annyira sietni! Határozat van benne, elrendelték a személyi igazolvány körözését. Meg a vezetői engedélyét is. Nem azt, amelyiket elloptak a többi celle-culla között, hanem a sajátját. Azon nyomban össze is vetette az igazival: minden stimmelt.

Elkezdett meghűlni ereiben a vér. Ha egyszer kiadták két igazolványa ellen az elfogató parancsot, akkor már a postai egérluk másik oldalán bilincs kattanhatott volna a csuklóján: megvagy, tolvaj! Pedig nem ő lopott, tőlük loptak. Ideiglenesen akármikor őrizetbe is vehetik. De jó, hogy itt van a Határozat! Ezentúl, ha rendőr lesz kíváncsi, együtt veszi elő mindkettőt. Mivel tudja igazolni, hogy saját igazolványa az, amelyik éppen nála tartózkodik? Avval, hogy itt a Határozat. És azt mivel, hogy a Határozat neki szól? A személyi igazolvánnyal. Ha a postának megfelelt, másnak is jó. Aki ennél nagyobb circulus vitiosust ki tud találni az ördögi körök világában, rendőrnek is elmehet!

Már csak azért vakargatja a füle tövét – majdnem véresre vakarta már –, hogyan vehette volna át a tértivevénnyel érkező Határozatot, ha éppen nem nála lenne az igazolványa? Jótét lélek lakik benne, fölhívta a rendőrséget, azt, amelyik az Óperenciás-tengeren is túlról küldte a Határozatot. Hátha jót tenne, ha még egyszer bevallja, nem az ő igazolványait lopták el. Iszonyatosan nehezen akartak hinni neki. Telefonon akárki mondhatja. Mivel tudja bizonyítani? Előttük ott a hiteles Határozat, hivatalos pöcséttel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüneti kezelés

"Elvileg biztonsággal gyógyítható az a betegség, amely most a maroslelei Recski István halálát… Tovább olvasom