Délmagyar logó

2017. 04. 29. szombat - Péter 7°C | 22°C Még több cikk.

Korteskedő sztárok

"Mindegyik párt oldalán rendre feltűnnek közismert ikonok."
Választási kampányban hirtelen megnő a sikeres művészek, sportolók ázsiója a kultúrával, sporttal egyébként nem sokat foglalkozó politikusok körében is. A hitelességdeficittel küzdő, legtaszítóbb figurákat is vonzóbbnak, meggyőzőbbnek látjuk, ha olyan színészek, muzsikusok, olimpikonok állnak melléjük, akik kétségbevonhatatlan teljesítményükkel, népszerűségükkel hitelesebbé tudják tenni őket.

Azzal, hogy mindegyik párt oldalán rendre feltűnnek közismert ikonok, nem is lenne különösebb baj. Amerikában is mindenki tudja: Brad Pitt és Barbra Streisand a demokraták, Chuck Norris és Arnold Schwarzenegger pedig a republikánusok rendíthetetlen támogatója. A pártok végső érvként, egyfajta aranyfedezetként használják őket. Itthon is megkönnyítheti egyes választók számára a döntést, ha nemcsak a politikusok ígéreteire figyelnek, hanem arra is: a balliberálisok mellett Bródy János, Koncz Zsuzsa és Székhelyi József áll, vagy a különböző jobboldali pártokat például Eperjes Károly, Egerszegi Krisztina, Dörner György és Usztics Mátyás támogatja. Minden választópolgár eldöntheti, ki a vonzóbb személyiség számára.

Baj inkább azzal van, hogy lassan egy-egy film, színházi produkció vagy koncert megszervezésekor a művészek közül is muszáj lesz kizárólagosan választani, és így egyre inkább zavaró tényező az előadók nyilvános politizálása. A legokosabbak már rájöttek: nem kifizetődő számukra, ha egy ennyire megosztott társadalomban azért veszítenek el potenciális nézőket, koncertjegy- vagy lemezvásárlókat, mert nyílt állásfoglalásukkal esetleg elidegenítik őket. A praktikus és haszonelvű megfontolásoknál persze létezhetnek magasabb szempontok is: ha valakinek küldetéstudata van, ha épp azért lett művész, mert hatni szeretne másokra, nem vethetjük a szemére, hogy a színpadon, koncertpódiumon kívül is ezt teszi.

Más kategória a haszonlesőké. Mulatságos figyelni, hogy dagad-apad ciklusról ciklusra a különböző pártok holdudvara.

Olvasóink írták

 • 5. zolcsi44 2010. március 06. 19:39
  „Ahogy a politikában uralkodik sőt kötelező a korrukcio, ugyan ugy az un."müvészviágban" is kötelző valamilye párthoz tartozni. Ez mind érdek amir eddig a legnyilvánossabban és legköztudottabban azun. "KOKO" csinálta meg.
  Őnem sport ember már!!!! Ő üzletember!!! és oda áll aholnagyobb a LOVÉ. A többi??? meg csak liheg utánna.”
 • 4. flexsnake 2010. március 05. 23:21
  „Schwarzenegger nem valódi republikánus. Ő beházasodott a Kennedy klánba és így jött a posztja is. Kormányzó az egykori osztrák. Elnöknek jelölték volna ha amerikai születésű lenne.”
 • 3. smalltown 2010. március 05. 22:07
  „semmi gond, ha valaki kiall valami/valaki mellett. A gond azokkal az emberekkel van, akik keptelen elviselni, elfogadni, hogy masnak esetleg mas a velemenye . Ami most Magyarorszagon megy az egy eszement allapot.”
 • 2. KolompárRómeó 2010. március 05. 17:17
  „Ebben a kretén országban, ahol sokaknak az a lényeg, hogy ki merre húz, totális öngyilkosság ilyenek mellett kiállniuk ismert, nem politikus embereknek.
  Mert kapásból felezik a "rajongótábort".

  A színésznek, sztároknak legyen véleménye, szavazzon, ahova akar, de ne hangoztassa. Ahogyan mások sem teszik, nem tehetik.”
 • 1. .suhym. 2010. március 05. 10:13
  „Érdekes eszmefuttatás,
  DE
  nem hinném, hogy Streisand és Pritt veszt a népszerűségéből a republikánus szavazók körében, és meggyőződésem, hogy csak lökött emberek tesznek különbséget a művészi-, sportteljesítmények között pártszimpátia alapján.
  Én pl. szeretem Koncz Zsuzsát, Bródy dalait, Uszticsot, Székhelyit viszont soha sem "csíptem". Szegény Darvast is imádtam és Pécsi Ildikót is szeretem. Nem az a lényeg, hova teszik az X-t, hanem mit nyújtanak a közönségnek!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sok beszédnek

"Én már annak is örülnék, ha legalább kevesebben lennének." Tovább olvasom