Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Kurucok

JEGYZET - "Kurucos hagyományunk viszont, hogy az kerüli el az adót, aki csak megteheti."
Előszeretettel turkálunk más zsebében. A megyei csúcstartó tavaly majdnem nyolcmillió forintot vitt haza havonta. De árfolyamnyereségből, illetve osztalékból származó topjövedelmek után is adóztak a szerencsések.

Hangsúlyozom: adóztak. Mert adózni, azt kell! A közös pénzünkből újítják fel az útjainkat, de még a városi tűzijátékot is ebből fizetjük. Kurucos hagyományunk viszont, hogy az kerüli el az adót, aki csak megteheti. Emiatt érzem reménytelennek azt az elgondolást, hogyha kevesebbet kell adózni, majd többen befizetik. Ha ezt komolyan gondolják a törvényhozók, azért ijesztő, ha nem, akkor meg azért. Az adózást természetesen nem árt egyszerűsíteni, mert már olyan sokféle kulcs és kedvezmény volt használatban, hogy a tapasztalt könyvelő is belefulladt. Ezzel párhuzamosan azonban olyan elavult receptet húznak elő, amin csak megszorítások, vagyis újabb adók szerepelnek. Könyvelő ismerősöm gyorsan megoldaná a problémát: kiterjesztené az átalányadózás lehetőségét. Így nem csak taxisok, fodrászok, kozmetikusok fizetnének minden bevételük után a 20 százalékot. Érdeklődés hiányában eltűnne a süllyesztőben jó pár számlagyár. De itt még mindig csak a kishalakról beszélünk, akik nyögve-nyelve, de eddig is befizették, amit kellett. Aki meg már ezzel sem bírt, annál hiába keresgélnek az adóellenőrök.

Ha a kormány igazán be akarja zárni a kiskapukat, és nagy bevételeket akar produkálni, végre a nagyüzemi kurucságoknak állhatná útját. Olyan szélhámosokra gondolok, akik azért gründolják egyik cégüket a másik után, hogy az előzőt bedöntsék adótartozásokkal, alvállalkozókkal együtt. Én alaposan megnézném azt a céget, amelyik csődöt jelent, hogy miként lehet milliárdos nyeresége, és azt hová tette, ha nem fizette ki az adósságait. Nem engedném felszámoltatni, és nem engedném új céget alapítani sem a tulajdonosát vagy a családtagját, hogy másnap más néven számlázhasson. Az olyan fiktív cégeket is figyelném, amelyek a támogatás lenyelésére alakulnak, mást nem csinálnak. Mert félreértés ne essék, a támogatás is közpénz! Igaz, ha nekem ez a Szabadkai úti szerkesztőségben eszembe jut, nyilván az illetékeseknek is...

Olvasóink írták

  • 1. unknown 2011. szeptember 30. 10:59
    „Szomorú vagyok, hogy nem tudja. A jegyzetíró. A kormánynak is eszébe jutott. :-((”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyugtával a napot!

"Az állam tulajdonképpen mi, vevők vagyunk, valamennyien." Tovább olvasom