Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 21°C | 29°C Még több cikk.

Lábra állni

JEGYZET - "A termelők jelentős része ma is széttagolt, szétaprózódott területen gazdálkodik."
Magyarország minden ellenkező híreszteléssel szemben eredendően mezőgazdasági ország – mondta a miniszterelnök a Darányi-terv ismertetésekor. Orbán Viktor emlékeztetett, hogy hazánk akkor volt erős, amikor virágzott a mezőgazdasága, ám – jegyezte meg – a korszerű nemzetgazdaságok több lábon állnak. A Darányi Ignác-terv alappillérei: a jogszabályi egyszerűsítés, a hatékony, ügyfélbarát támogatási és intézményrendszer kialakítása, szemléletformálási, képzési programok és akciók indítása, az uniós és a hazai társfinanszírozású programok kidolgozása és elindítása, valamint a nemzeti finanszírozású programok kidolgozása és elindítása.

Mindez nagyon szép elképzelés a valóban stratégiai ágazatnak számító hazai mezőgazdaság felvirágoztatására. Hiszen szívesen lennénk egy újabb Hollandia, annak iparszerű, rendkívül modern, ezért nagyon nagy mennyiséget exportáló mezőgazdaságával. De a Darányi-terv nem változtatja meg a mai magyar mezőgazdaság alapproblémáját: azt, hogy a termelők jelentős része széttagolt, szétaprózódott területen gazdálkodik, azazhogy inkább kínlódik.

Van olyan ismerősöm, akinek Vásárhely határában mintegy 50 holdnyi földje van – huszonkét helyen elaprózva. Az egymástól sokszor 15–20 kilométerre lévő parcellák közül sokat nem a saját traktorával művel meg, az üzemanyagár miatt nem éri meg elmenni addig.

Erre a problémára a megoldás az lenne, ha a gazdák hajlandók lennének elcserélni egymással – aranykorona- értékeket egyeztetve – a földjeiket, úgy, hogy azok egymás mellett legyenek. Csakhogy ez sokaknak a tagosítás rossz emlékű műveletét idézi fel, amely a téesz-szervezések idején volt a hatalom eszköze a kisparaszti gazdaságok ellehetetlenítésére.
Úgyhogy: kellene egy terv...

Olvasóink írták

 • 2. jq 2012. január 18. 12:30
  „Tagosítás a két háború között is volt, a kisgazdák számára íródott szakkönyvek részletesen tárgyalják, melyik járási hivatalnál lehet kezdeményezni.”
 • 1. klj-54 2012. január 18. 11:55
  „Külföldi barátaim döbbenten kérdezték:
  Miért rúgjuk fel a jól működő mezőgazdaságot?
  Rövid választ adtam:
  Pénzsóvárság, hozzá nem értés miatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oda-vissza

"De ingáznak, mennek – oda-vissza. Muszájmonotónia." Tovább olvasom