Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Látszat nélkül

"A politikától elfordulva a választó csak ellenőrzés nélkül hagyja a politikusokat; a politika haszontalansága fölötti siránkozással pedig legfeljebb azt éri el, hogy a tanácsadók megtanulnak még álszentebb kampányötletekkel szólni hozzá."
Sem árpibácsisan hétköznapian emberi, sem mádlferencesen nemesen konzervatív nem volt. Zavarba ejtően puritán környezetben, zászló és felemelő szimbólumok emlegetése nélkül mondta el újévi köszöntőjét, de nem kétséges, hogy ez az üzenet egyike volt azoknak a ritka, de célra tartott megszólalásoknak, amelyeket megválasztása után ígért. Sólyom László azt üzente: a politika működik, ahogy működik, de a választó dolga, hogy mértéket szabjon neki.

Első hallásra meghökkentő, hogy a kampánytanácsadók is megemlíttetnek egy népnek szóló újévi üzenetben. Az ember mérgében talán kikapcsolná a tévét, ha zászló mellett és emelkedett elmélkedés keretében hallja. De a képernyőn csak a kicsit izgágán beszélő polgárember van, aki Magyarország köztársasági elnökeként szembesíti az új évben reménykedő polgártársait azzal, hogy mindenki olyan politikát kap, amilyent megenged. Soha nem fog mértéktartó, a reális célokról szóló közbeszéd kialakulni, ha a választók elfogadják az ellenségképeket, az olcsó, időzített ígéreteket, elfogadják, hogy éppen a választások előtt lehet beszélni a megoldásokról, amelyeknek évekig se híre, se hamva nem volt. Hogy a kampányban pontosan azokról a reformokról nincs szó, amelyek áldozatot követelnek; hogy nincs elszámoltatás, nem fontos a hiteles, kiérlelt személyiség, csak imázsok meg imidzsek vannak.

A politikától elfordulva a választó csak ellenőrzés nélkül hagyja a politikusokat; a politika haszontalansága fölötti siránkozással pedig legfeljebb azt éri el, hogy a tanácsadók megtanulnak még álszentebb kampányötletekkel szólni hozzá. Az egyszerű környezetben elmondott beszéd – már az elnök megjelenése is félretette a látszatokat – nem kergetett illúziókat. Hacsak a legnagyobbat nem, azt hogy a rendszerváltozás előttről továbbélő politikai törésvonalakat egyhamar képes eltüntetni az egyéni lelkiismeretesség értékeit őrző civil élet Magyarországon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mérlegelés

"Ezért döbbent meg, amikor tegnap végrehajtót és rakodókat küldtek rá. Feleségével együtt sírva… Tovább olvasom