Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

Lóerőlovagok

"Hát akkor brummogtassunk egy kicsit! Alighanem ezzel a jelszóval vágtak bele későn érkező tavaszunkba Csongrád megye leghetykébb lóerőlovagjai, a motoron táncolók. Látogatják is útjainkat „feltuningolt", jaj, de menő gépcsodáikon. Babakocsis anyuka, zebrán araszoló nagymama, elmélázó sétálgató legyen a talpán, aki nem kap frászt."
Hát akkor brummogtassunk egy kicsit! Alighanem ezzel a jelszóval vágtak bele későn érkező tavaszunkba Csongrád megye leghetykébb lóerőlovagjai, a motoron táncolók. Látogatják is útjainkat „feltuningolt", jaj, de menő gépcsodáikon. Babakocsis anyuka, zebrán araszoló nagymama, elmélázó sétálgató legyen a talpán, aki nem kap frászt.

Mondjuk Szegeden, a Budapesti körúton, netán a József Attila sugárúton, amikor egy-egy ilyen csöppet sem szelíd motoros túráztatja gépcsodáját, hogy aztán haverjával megrendezhesse a nem éppen a KRESZ-szel egybevágó gyorsulási versenyét. Fényes nappal, mit sem törődve az egyébként is egyre kaotikusabb forgalommal, s a fent már említett riadozókkal.

Egy percig sem állítom, hogy megyénk minden motorosa összeesküdött a forgalmi rend ellen. Bele is bolondulnánk. A KSH adatai szerint ugyanis napjainkban közel 6600 motort fényesítget gazdája szűkebb pártriánkban.
Ez a szám ugyan jóval kevesebb, mint amit mondjuk a rendszerváltás évében, vagyis 1990-ben jegyeztek fel a statisztikusok (13 ezer 908). Ám ne feledjük: ma már korántsem Simson mopedek, Babetták nyergében törik a feneküket a motorozás szerelmesei. Annál inkább a Suzuki, a Yamaha, a Kawasaki, a BMW a divat. És mint megtudtam, az egykoron csak a nyugati képeslapokból irigykedve kibámulható Harley-Davidsonból is közel hetven, megyénkben „anyakönyvezett" falja már a kilométereket ezeken az áldott jó, kátyúmintás csongrádi utakon.

E márkaleltárral csupán arra szerettem volna utalni: annyi lóerő ficánkol már a motorok tankja alatt, hogy ideje lenne talán meglelni hozzá a közlekedési kultúrát is. Szerencsénkre a helyzet még nem tragikus. A baleseti statisztikákból kiolvasható: a legvagányabb (s legszerencsétlenebb) fenegyerekek egyelőre még elkerülik a Tisza-Maros környékét. Az országban tavaly regisztrált 798 motoros balesetből „csak" 37-ről kellett Csongrád megyében elkészíteni a jegyzőkönyvet. Ám azt se feledjük: aki egyszer motorral ütközik, csak a saját karosszériájában bízhat. Ami – ismerve a bőrünk, csontunk vastagságát – nem túl megnyugtató. Különösen annak tudatában, hogy a megyénkben bejegyzett majd 110 ezer autóból is jó néhány beszáll a „Ki sértse meg jobban a szabályokat?" néven elhíresült magyar közlekedési társasjátékba. És akkor még a megye útjain átvágtató 3-400 ezer kamionról, vendégségben nálunk féket csikorgató személykocsikról szót sem ejtettem.

Vagyis brummogtatni, száguldozni kéretik mindezek figyelembevételével. Mondom én ezt a gyalogosan vándorlók, s a motorjukat valóban szelíden használók nevében. No, meg azért is, mert nagyon nem szeretném, ha bármelyik lóerőlovagunknak az lenne az utolsó kirándulása, amit egy későn észrevett járdaszigeten tesz, telibe találva annak korántsem motorosbarát szegélyét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Valódi csoda

"Egy gyönyörű hangú, és egyébként teljesen normális, az átlagosnál talán erősebb idegrendszerrel és… Tovább olvasom