Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Logisztika

"Ez az ingázás kisebb összegből kihozható, mintha megvennék a tömegközlekedési járműre szóló bérleteket."
Szokásos és általános a reggeli közlekedési káosz. Minden évben megírjuk, minden tanítási nap elején tapasztaljuk: sok alsós gyereket szállítanak a szülők autóval – az iskola kapujáig. Erről nem mond le a szülők jó része. Mert siet. Mert így gyorsabb. Mert így tovább lehet együtt a család. Mert esőben, hóban így kényelmesebb. Mert ez ad biztonságot a gyereknek. És mert így az olcsóbb!

Igen! Egyetértően bólogatok én is, amikor a balesetveszélyes helyzetekkel, a környezetszennyezéssel kezdik a sort azok, akik az autózás ellen és a tömegközlekedés, a biciklizés mellett érvelnek. Villamosoztam én is kisiskolás és óvodás gyerekemmel, biciklire is ültettem a kicsiket. De az úgy és az így szerzett tapasztalat nem állta ki az összehasonlítást: a mindennapi autózás mellett döntött a családi kupaktanács – jó tíz éve. Azóta megnőttek a gyerekek, a családi költségvetést meg elérte a globális válság, ezért szakállas határozatunk módosítására szólítottam föl híveimet. Idén nyáron és ősz elején próbát is tettem. Az ingázás miatt kötelező buszról a városon belül drótszamárra ültem. Élveztem a kerekezés szabadságát, de bosszankodtam, és költekeztem is. Ugyanis röpke egy hónap alatt négyszer kellett szervizbe vinni a bicajomat. A többszörös durrdefekt miatti gumicsere és javítás legalább tízezer forintomba került – több mint egy bérlet árába.

Másképp számol ismerősöm. Lakásuktól az iskoláig és vissza 15 kilométer az út, amit autóval nagyjából fél óra alatt tesz meg. Megfelelő logisztikával megszervezhető, hogy a négytagú családból mindenki kocsival jusson el az iskolába és a közalkalmazotti munkahelyre, majd haza. S ez az ingázás kisebb összegből kihozható, mintha megvennék a tömegközlekedési járműre szóló bérleteket. A nagyjából ezer forintos órabérért dolgozó apuka vallja: az idő neki is pénz.

Olvasóink írták

  • 3. sajtkukac 2010. október 08. 11:25
    „Nem ide tartozik, csak valahogy szeretném az újságírónővel a kapcsolatot felvenni, lenne ötletem - több is - de most egy cikk, vélemény megírására. :)”
  • 2. rouge 2010. október 07. 10:22
    „Egyetértek. Ráadásul szerintem a kerékpár veszélyes üzem, ha nincs megfelelő védőfelszerelés, pl. bukósisak. A legkisebb esésnél is fennáll a veszélye a koponyasérülésnek. Gyerekkoromban, falun volt divat a bicikli, de ott nem volt nagy a forgalom, nem volt mindenütt beton, ha elesett az ember, a legtöbb esetben földre, fűre "nyalt".”
  • 1. persona 2010. október 07. 09:44
    „ez így van ha az egész család tömegközlekedik, az sokat tesz ki. nem éri meg bérletet venni, ha kényelmesebb autóval járni, időt spórolsz és még lehet, hogy pénzt is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időzített bomba

"Egyelőre kiszámíthatatlan, hogy földön és vízben milyen károkat okoz." Tovább olvasom