Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

London kettő

"Az iszlám nem romboló vallás, a muzulmánok nem terroristagyanús személyek. Nehéz ezt átérezni, hiszen gyakorlatilag tiszta nemzetállamban élünk, ismeretlen a hétköznapokból a multikulturalizmus. Ráadásul a londoniak egy része is egyre gyanakvóbb. Könnyű lenne most elítélni az iszlámot, a katolikus ír radikálisok londoni merényleteit pedig elfelejteni."
Az iszlám nem romboló vallás, a muzulmánok nem terroristagyanús személyek. Nehéz ezt átérezni, hiszen gyakorlatilag tiszta nemzetállamban élünk, ismeretlen a hétköznapokból a multikulturalizmus. Ráadásul a londoniak egy része is egyre gyanakvóbb.

Könnyű lenne most elítélni az iszlámot, a katolikus ír radikálisok londoni merényleteit pedig elfelejteni. Könnyű lenne bűnbaknak kikiáltani a brit muzulmánokat, miközben nagy részük a felső középosztályba tartozik, szépen beépülve a brit társadalomba. Közben a BBC dokumentumfilmjéből tudjuk: a Londonba pénz és nyelvtudás nélkül – úgymond – szerencsét próbálni érkező magyarokat egy muzulmán büfés fogadta be, mondván: ő is elesetten érkezett, és vallása a segítségnyújtásra szólít fel.

Mondjuk ki azt is: a britek – az amerikaiak oldalán – nem létező tömegpusztító fegyverekre hivatkozva lerohantak egy brutális diktátornak kiszolgáltatott országot. Felszabadítóként azonban irakiak ezreit ölték meg, mindennapos merényleteknek nyitottak utat.

Születtek szép amerikai elméletek, amelyek kulturális törésvonalakról szólnak, és azt akarják láttatni, a keresztény Amerika és Európa, valamint a muzulmán világ közt kibékíthetetlen az ellentét; sőt kultúrák harcáról beszélnek. Ráadásul ebbe a leegyszerűsítő forgatókönyve beleillik a keresztény szerbek mészárlása is a muzulmán Boszniában.

Londontól távol könnyű lenne a bombák kapcsán iszlám–keresztény ellentétről beszélni. Vegyük észre: szegény és alávetett, kilábalásra reményt sem látó emberek közelében alakulnak a terroristacsoportok. A globalizáció hírközlő csatornái pedig csak mélyítik a megosztottságot: megmutatják a szociális különbségeket. Kezelhetetlenné vált, önpusztító egyének, radikális kiscsoportok támadását kivédeni nehéz, bűnük nem magyarázható. Néhány egyén azonban nem képvisel egy egész népet, vallást. Dühünkben ne egyszerűsítsünk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pancserek

"Ha egy kicsit számolni kezdünk – és bizonyára ez az, amit a falfestő(k) nem tett(ek) meg… Tovább olvasom