Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Luxusjurta

JEGYZET - ˝Az is érdekes, hogy vannak irigyei.˝
Jó tudni, mi az, amiért Csongrád megyében hajlandó több ezer eurót fizetni egy angol, német vagy dél-afrikai vendég. Vaddisznó-, dámszarvas- vagy mezeinyúl-vadászat; védett madarak figyelése lesből; gyógymasszázs; este a vacsora mellé élő citeramuzsika, minőségi bor; lovaglási lehetőség, bevezetés a lovasíjászatba. Éjjel jurtában aludni, mint a honfoglaló magyarok, csak kényelmesen. A ruzsai tanyabirtok, amelyet ezzel a kínálattal működtet a Bécsből ide költözött osztrák házaspár tíz éve, nyugati árakkal is olyan forgalmat bonyolít le, hogy érdemes bővíteni a vállalkozást.

Vajon tényleg csak pénz és jó ötlet kell a sikerhez? Nincs szükség különleges környezetre? Lehet. De azért érdemes tudni, hogy a közelben működik egy vadásztársaság, amely sovány földön, szárazságban gazdálkodva erdőket telepített, megvette az elhagyott tanyákat, napelemes kúttal működő vaditatókat létesített.

Tizennyolc év alatt olyan élőhelyet hozott létre, amely országosan példaértékű. Nincs messze a ruzsai osztrákok tanyájától Mórahalom sem, amely a semmiből hozta össze saját turizmusát, a fürdő mellett nemrég új szállodát avatott. Ahol régen szittyós rét volt, oda most a bivalyok és a madarak miatt túrákat szerveznek.

A homokháti sikertörténetben az is érdekes, hogy vannak irigyei. Köztük politikusok, akik nem tudtak olyan ügyesen pályázni, közösséget építeni, mint az ottaniak, és most azt várják, mikor derül ki, hogy az a fejlődés nem több porhintésnél. Szerintük össze fog omlani az egész, mert nem életszerű. Az életszerű az, hogy a kutya is a dombra piszkít. Lassan eltelt húsz év ebben az otthonos irigységben, és lehet, hogy már megvan a domb.

Amely persze csak tiszta időben látszik el messzire. Amikor lezajlott az a nevezetes kormányablak-avató, a kínos versikét szavaló óvodással, és a fél magyar sajtó azon dühöngött-kajánkodott, ízléses-e gyerekekkel reklámozni az államot, valaki egy internetes oldalon megkérdezte, ugyan, miféle környék az. Egy másik hozzászóló azt találta írni: „Semmilyen. Egy porfészek".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Banán

˝Az államtól nem, csak egymástól lehet lopni.˝ Tovább olvasom