Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

Magyar banán

JEGYZET - "A rezsivel kapcsolatos parasztvakítás egy banánköztársaság kormányfőjének is dicséretére válna."
„Ami történik, valójában nem alkotmánymódosítás, hanem egy más identitású, új alkotmány lopakodó bevezetésével ér fel" – fogalmazott a parlamenti döntés előtt, tegnap megjelent írásában Sólyom László. A volt köztársasági elnök, akit 2005-ben a Fidesz emelt az államfői székbe, az alkotmányjog egyik legkiválóbb hazai szakértőjének számít, véleményének az is nyomatékot ad, hogy az Alkotmánybíróság első elnöke volt nyolc éven át. Azzal sem lehet vádolni, hogy a jelenlegi ellenzék pártján állna, ezért különösen súlyosan hangzik, amikor ő mondja ki: megkezdődött az alkotmány eszközként való használata a napi politikai célok szolgálatában; vége a hatalom megosztásán, a hatalmi ágak elválasztásán és azok egyensúlyán alapuló demokráciának.

Orbán Viktor miniszterelnök tegnapi, napirend előtti országgyűlési felszólalásával mintha épp ezt igyekezett volna igazolni, amikor a rezsicsökkentés ügyében botrányosnak minősítette egy másik, független hatalmi ág, a bíróság gázszolgáltatóknak igazat adó ítéletét. Indulatosan közölte: harcolni fognak, hogy a rezsicsökkentés mértéke még nagyobb legyen. A rezsicsökkentés persze mámorító muzsika a választópolgár füleinek, mert balkáni jövedelmeinkhez képest tényleg aránytalanul sokat visznek el a skandináv fizetésekhez méretezett gáz-, áram-, víz- és szemétszámlák. Ha azonban jobban belegondolunk, hamar kiderül: a rezsivel kapcsolatos parasztvakítás egy banánköztársaság kormányfőjének is dicséretére válna. Amit nyerünk a réven, villámgyorsan elveszítjük a vámon. Az élelmiszereket sújtó Európa-csúcs áfával, a magas inflációval, a különadókkal, a más területeken tapasztalható áremelésekkel, a kormányzati propagandaszövegek ellenére mégiscsak növekvő munkanélküliséggel, a megint 300 forint fölé ugrott euróval.

A miniszterelnök pontosan tudja, a választók többsége mindezt nem gondolja végig. Sokaknak még tetszik is, amikor hangulatot kelt a bíróság ellen, és úgy állítja be, mintha a multinacionális tőke érdekeit, profitját védené a szegény magyar családokkal szemben. Orbán jellemző módon egyetlen szót sem vesztegetett a hazai és a nemzetközi tiltakozások ellenére a kormánypárti kétharmad igenjeivel tegnap elfogadott negyedik alaptörvény-módosításra. Minek is tette volna. Sólyom László hosszú, szofisztikált okfejtését az alkotmányosság átalakításáról, az Alkotmánybíróság korlátozásáról úgyis kevesen értik meg. A leegyszerűsített magyarázat pedig, hogy az országgyűlés tegnapi döntésével megszűnt az igazi demokrácia Magyarországon, ma már nem hangzik elég sokkolóan.

Olvasóink írták

 • 12. tuskóhopkins 2013. március 18. 12:42
  „11. czindi , figyelmen kívül hagyva kommentjeinek erőszakos és kioktató hangnemét, fönntartom, hogy a banános jegyzet értelmezését tekintve komoly értelmezési gondokkal küzd. Ha kegyednek az Alkotmánybíróság ügye pusztán jogászokra tartozó kérdés (az ellehetetlenítési szándékhoz nem köll jogi értelmezés), vagy pártok közt folyó csatározás csupán, akkor azt kell mondjam, megérdemli mindazt, amit - velem együtt - a nyakába kap. Tényleg nem érti, hogy az AB-ből éppen most csinált gittegyletet a kormány?”
 • 11. czindi 2013. március 16. 18:29
  „Kedves 10. tuskóhopkins, Ön bizonyára jogász ( vagy csak szeret kötözködni?!) Én nem vagyok jogász, tehát nem illene beleszólnom olyasmibe, amihez nem értek, nem is teszek ilyet. Az A.B. dolgában millió érv hangzik el, pro és kontra, ez legyen a jogászok dolga, és ne párt-politikai csatározások színtere, sztem. a rezsicsökkentés meg van ( és talán lesz is ) függetlenül az A.Bíróság mikéntjétől. A rezsicsökkentés és az "ellopott ország", amire utaltam, némi összefüggést sejtet, - ha jól odafigyelne!”
 • 10. tuskóhopkins 2013. március 16. 17:03
  „Kedves czindi, inkább Önnek kellene újraolvasni a jegyzetet, amely nem túl bonyolultan azt fogalmazza meg, hogy - amint Pelikán is írja - a disznóságok elfedésére elegendő egy kis porhintés, figyelemelterelés. Itt az Alkotmánybíróság önállósága a téma, kedves czindi, nem a privatizáció története, amely persze megér néhány misét. A megvilágosodás tehát mindannyiunkra ráfér, még kegyedre is, kedves czindi, a jelek szerint.”
 • 9. czindi 2013. március 16. 10:59
  „8. Pelikán_elvtárs, ha még egyszer elolvasnád, amit írtam? Hátha megvilágosodnál, mint Saul a lovon...és Pállá változnál...”
 • 8. Pelikán_elvtárs 2013. március 13. 13:36
  „5. theseus + 7. czindi, lám csak, máris benn vagyunk az alkotmányherülést ködösítő rezsicsőben, már ki se látunk belőle. Szomorú, ha csak ennyi jut el hozzánk az eseményekből. A jegyzet pont erről szól: bármi mocskot művel a kormánytöbbség, odavetik a rezsi-gumicsontot, hadd rágja az ostoba nép.

  De ha már gázár, legyen kövér:

  5. theseus:
  ´Többet fizetünk a gázért, mint négy éve´
  A rászoruló családok ma többet fizetnek a gázért, mint az utolsó szocialista kormány idején - közölte az MSZP-s Katona Tamás, volt pénzügyminisztériumi államtitkár az MTI-vel kedden.
  http://nol.hu/belfold/_tobbet_fizetunk_a_gazert__mint_negy_eve_#

  7. czindi :
  Kormánydöntés a gázárról: Légből kapták
  A kormány úgy határozott, hogy mégsem érvényesíti a gáztörvény vonatkozó passzusát, és önkényesen állapítja meg a gázáremelés mértékét. E döntés ismét jól példázza alapvetően szubjektív idealista és voluntarista gazdaságfilozófiáját, melynek lényege, hogy a külvilág mint obkjektív valóság nem létezik, s a kreatív gazdaságpolitika maga állítja fel önnön korlátait. Lehetőleg jó közel.
  http://magyarnarancs.hu/belpol/kormanydontes_a_gazarrol_legbol_kaptak-61703
  !!! a mancs cikke még az első O-kormány idejéből való...”
 • 7. czindi 2013. március 13. 10:45
  „Pelikán_elvtárs, te nyilván szocidoki vagy, legalább is az írásod erre enged következtetni. még hogy piaci viszonyok a gázárban és a többiben, ennyire nem lehetsz naív! Vagy igen? Gátlástalan, gusztustalan rablás, ami itt folyik, hála antall J. és az őt követő kormányok "adjunk el mindent" politikájának! Nem a FIDESZ adta el a stratégiai ágazatokat pénzéhes tőkéseknek! ( Követtek el ők is elég hibát, az más kérdés.) És igen: lehet, hogy ennek az országnak megint diktatúra kell, hogy talpra tudjon állni! ( mint a II. v.háború után, amikor egy szétbombázott, vesztes, leigázott ország néhány év alatt kilábolt a nyomorból, - ezzel viszont nem Rákosiékat akarom fölmagasztalni!)
  És még valamit: nem kellene elítélni sem a kommunizmust, sem a szocializmust, soha nem a rendszer a hibás, hanem azok a vezetők, akik irányítják ezeket a rendszereket, a saját szájízük szerint! ( vesd össze: katolikus vallás és az inkvizíció?!)”
 • 6. blatth 2013. március 12. 16:35
  „"Az élelmiszereket sújtó Európa-csúcs áfával, a magas inflációval, a különadókkal, a más területeken tapasztalható áremelésekkel, a kormányzati propagandaszövegek ellenére mégiscsak növekvő munkanélküliséggel, a megint 300 forint fölé ugrott euróval."
  A "magas infláció"-t már nem mondanám olyan biztosra, mint ennek az uszító cikknek az írója. A 300 forint fölé ugró euro ár ellen már ezek szerint tennie kéne a kormánynak, a magas rezsi költségek ellen viszont nem. Ki érti ezt? Majd Hollósi elvrárs eldönti.
  "A rezsicsökkentés persze mámorító muzsika a választópolgár füleinek". A 13. havi nyugdíj is az volt, meg a 13. havi fizetés is a közalkalmazottaknak, de hol vannak már? Pedig azok a "demokráciában" tüntek el. Egy kis "diktatúra" még jobb is lehet, mint Hollósi et. demokráciája.”
 • 5. theseus 2013. március 12. 14:39
  „4. Pelikán_elvtárs 2013.03.12. 12:45

  P. elvtárs viszont bizonyára nem tudja, hogy a legtöbb európai országban - Magyarországtól eltérően - állami-tartományi tulajdonban vannak a lakossági energiaszolgáltatók, éppen ezért nem is emelik olyan gátlástalanul az árakat, mint nálunk tették 2002-10 között.”
 • 4. Pelikán_elvtárs 2013. március 12. 12:45
  „3. theseus, bizonyára tudja, hogy az energiaárak, mint minden piaci termék ára, a piac és nem a hajdani és jelenlegi mindenható Árhivatal kezében vannak. Ezért nem sírjuk vissza Virág elvtársat sem. A cikk lényege pedig éppen a "parasztvakítás", amelynek termékenyítő magvai láthatólag nem hullanak hiába.”
 • 3. theseus 2013. március 12. 12:13
  „Bezzeg azok a régi, szép idők, azok a jó kis gázáremelések...
  De jó is annak, akinek túl olcsó a rezsi, és többet akar érte fizetni.
  A választók többsége pontosan végiggondolja, hogy nem kér többet a "baloldali" kormányokból, az ilyen propaganda-cikkek hatására sem.

  Virág elvtárs: Visszasírnak még maguk engem!
  Pelikán: Hát erre azért nem mernék megesküdni.”
 • 2. Pelikán_elvtárs 2013. március 12. 08:54
  „A vélemények "özöne" jelzi, mennyire izgatja a "rezsiköltség" hívószóra fölhorkanó tömegek ingerküszöbét a demokrácia állapota. ("Fölizgatott ingerküszöb" - természetesen tudatos képzavar)
  Az van, amit a jegyzetíró pontosan összefoglal. A népeknek fogalmuk sincs, valójában mi történik velük. Mindezzel visszaélni - na ez az, amitől ez a rezsim sokkal aljasabb, mint bármely elődje, I. Fülkerfor első regnálását is ideszámítva.”
 • 1. csonakos 2013. március 12. 06:57
  „Jó jegyzet! Egyszóval, DIKTATÚRA!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Strucc lennék

"Ha én strucc lennék, akkor a tevéket hibáztatnám." Tovább olvasom