Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Magyar gyapot

JEGYZET - "Abszurdnak tűnik az adósságban vergődő önkormányzatok és a megmentő szerepében tetszelgő kormány viszonya."
Időnként olyan érzésem van, mintha A tanú című Bacsó-film világában élnék. Mondjuk amikor az áruló Simor András parlamenti meghallgatásán az ítélet hamarabb kész van, mint hogy a „vádlottat" meghallgatnák. Vagy amikor a citromot magyar narancsként tálalva azt állítja Matolcsy György, hogy olyan sikeres a magyar gazdaság, hogy egész Európa irigykedik ránk. Netán amikor Orbán Viktor – az a gyanús, ami nem gyanús alapon – a belső ellenség után kutatva arról beszél, hogy vörös gatyások férkőztek a narancs gatyások közé. Amúgy pedig – hallottuk a lényeglátó miniszterelnöki elemzést – már a csecsemők is tudják, hogy ide most aztán érdemes megszületni, ezért vannak többen.

Mit mondjak, ijesztő.

Hasonlóan abszurdnak tűnik az adósságban vergődő önkormányzatok és a megmentő szerepében tetszelgő kormány viszonya is. Nehéz eldönteni, hogy a politikai haszonra törekvő szimpla képmutatás hajtja-e a kabinetet, vagy tényleg elhiszik a kormány prominensei, hogy segítő kezet nyújtanak a településeknek. Hogy kihúzzák őket abból, ami részben tőlük származik.

Arról ugyanis nem szabad megfeledkezni, hogy az önkormányzatok bevételeinek zömét maga az állam szipkázta el – többek között ezért nem tudják fizetni az adósságaikat. Elvették ugyan a feladatok egy részét is, de azt nehéz lenne tagadni, hogy korántsem annyit, amennyi bevételt. És hát a sikerpropaganda ellenére sem jönnek csőstül a befektetők, nem szaporodnak a munkahelyek, nem tukmálják a bankok a vállalkozói hiteleket. Egyszóval a gazdaság is tetszhalott állapotban van. Márpedig ha nincs gazdasági növekedés, a településeknek sem lesz több bevételük, amivel az elszipkázott bevételeket pótolhatnák – a lecsúszás pedig folytatódik.

Persze azt minden derék magyar tudja, hogy mindez „azelmúltnyolcév" bűne, és kedves vezetőink mindent megtesznek, hogy egyszer csak fellendüljünk. De azért az mégiscsak jobb lenne, ha az önkormányzatok maguk gazdálkodnának a saját bevételeikkel, és nem egy nagy testvér kegyétől vagy hóbortjától függne az ott élő emberek élete. Magyarországon ugyanis negyvenévnyi szocializmusnak csúfolt próbálkozás után is csak óriási csődöt hagyott maga után a paternalista államfelfogás.

Érdemes lenne még azelőtt észhez térni, hogy bevezetnék a tervgazdálkodást, és gumipitypangot meg gyapotot kezdenénk el termeszteni az Alföldön.

Olvasóink írták

  • 3. szabójóska 2013. március 04. 13:44
    „Már II. József is termesztetett gyapotot az Alföldön csókolom,de miért erről beszél a szerző bácsi? Mondja meg mit kellene tenni! pl. azt ,hogy ő is vmi alkotó tevékenységbe kezd.utcaseprés, krumplikapálás stb.Ezekkel az általános szóvirágokból szerintem van már bőven.”
  • 2. Zka 2013. március 01. 13:56
    „Hát pedig a magyar nép pont ezt szereti. Amikor az állambácsi segít, meg dirigál. Pedig minden bajunk ebből származik.”
  • 1. csonakos 2013. március 01. 09:41
    „Jó a jegyzet! Ez a meglátásom amit már régóta írogatok a hszeimben valósnak bizonyulnak! Ugyan ez igaz a devizahitelesek megmentésére is! Belelökjük őket a slamasztikába majd megjelenünk megmentőként! Annak örülök ezt egyre több ember látja napról napra! Majd ez ellen tenni is kell! Ott a fülke magányában. Egyébként jól gondolkoznak az ötlet kitervelői mert láthatjuk a járatcsökkentéseknél a cikk alatti hszekben nem a kormányt hibáztatják az elvonások, megszorítások miatt! Azért csak lesz annyi ember aki ezt látja és le lehet váltani a jelenlegi hatalmat!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magasságok és mélységek

"A közfoglalkoztatás minden ellenkező híresztelés ellenére tovább erjeszti a szegénységet." Tovább olvasom