Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Magyar hús román asztalon

"Az ember nem akar hinni a szemének, amikor azt olvassa, hogy Romániából hozzánk járnak vásárolni, mert itt olcsóbbak az élelmiszerek. Az Evenimentul Zilei hívta fel a jelenségre a figyelmet szerdai terjedelmes írásában."

Az ember nem akar hinni a szemének, amikor azt olvassa, hogy Romániából hozzánk járnak vásárolni, mert itt olcsóbbak az élelmiszerek. Az Evenimentul Zilei hívta fel a jelenségre a figyelmet szerdai terjedelmes írásában.

Mi is csóváljuk a fejünket a megnövekedett kenyérárak láttán, mire azt mondják a temesváriak, az semmi, nálunk duplájába kerül. De nem csupán ez olcsóbb lényegesen a szegedi, makói bevásárló központokban, hanem az étolaj, a tej, a hús, a zöldség. Magyarul a kaja.

Nem idegen a Csongrád megyében élők számára a határ menti kereskedelem. Sokan éltek abból egy időben, meg más időben, hogy Romániából, Jugóból hordták át az olcsóbb benzint, szeszt, miegymást, napi többször fordulva. Csodálkozni azért szabad a romániai napilap állításain, adatain. Kérdés: hogy a fenébe éri meg Temesvárról, 120 kilométerről elautózni ide. Azt válaszolják a kérdésre, hogy itt sokkal gazdagabb a választék, minőségben jobb termékekkel indulhatnak haza az uniós határon. A kereskedők pedig felkészülten várják a határon túli vásárlókat, például úgy, hogy egyre több üzletben alkalmaznak románul is beszélő eladót.

A lap adatai szerint átlagban 500-600 lei-jel, vagyis 40-45 ezer forinttal a magyarok többet vihetnek haza, mint a romániai munkavállalók. Ezek szerint egyhavi keresetet is itt hagyhat egy család, hogy megérje a méretes bevásárlós kirándulás.

Az tény, hogy a magyar mezőgazdaság előnyben van a szomszéd országéval szemben. Egyrészt a Ceausescu-érában úgy kizsigerelték a földeket, hogy azok a mai napig nehezen térnek magukhoz, másrészt az alföldi adottságok lényegesen kedvezőbbek. És amit a lap is megpendít: az EU támogatásai már csordogálnak a magyar mezőgazdaságba, a szomszéd kertjét öntöző csapok viszont csak ezután nyílnak meg.

Belekukkantottunk az említett román nyelvű újság internetes fórumába. Az egyik hozzászóló azt fejtegette, hogy míg náluk a földek jelentős része parlagon hever, addig a magyarok megművelnek minden kis földet. Hiába, vonja le a következtetést, a magyarok ügyesek, szorgalmasak.

Nos, ezeknél a soroknál sem akar hinni az ember a szemének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mi kis csapdánk

Volt a napokban egy konferencia a fővárosban, melyen gazdasági szereplők azt próbálták sorra venni,… Tovább olvasom