Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Makói formula

"Makó alatt is ott van a kincs, és ha majd megéri, kitermelik."
Egyáltalán vagy még nem éri meg kitermelni a Makó-árok alatt található magyar gázkincset? Ezen mindenkinek érdemes elgondolkodnia, mielőtt véleményt alkot arról a nem mindennapi ügyfolyamról, amelyet 2007 óta szolgáltat a kanadai Falcon Oil & Gas Corporation.

Három éve jelentette be a tengerentúli cég hazai leányvállalata, hogy Európa leggazdagabb gázmezőjét találták meg a megyénkben. Azt is kidobolták, hogy 2012-ig ötven fúróberendezést telepítenek a Makó-árokba, a cég pedig több ezer állást biztosít majd a Dél-Alföldön. Aztán az évek jöttek-mentek, de az ígéret megtartása elmaradt, és csupán azzal vigasztalódhatott térségünk, hogy elkészült a szőregi stratégiai gáztároló, amely – ha nem is évtizedekre, mint a minimum 1500 milliárd köbméteres gázkészlettel bíró makói nagytestvére – legalább néhány hónapig képes biztosítani a magyarországi gázellátást. Időközben az is eldőlt, hogy sutba vágva 75 milliárd forintnyi beruházást és kutatást, a két nagy partner, az amerikai ExxonMobil és hazai Mol is kiszáll az évszázad üzletével kecsegtető ügyletből. Ha ők nem láttak benne fantáziát, vajon ki láthat? Egyelőre a Falcon sem talál jelentkezőt, így maga hirdeti, hogy lesz ebből még kitermelés.

Bár minden ellentmond, utóbbiról én mégis meg vagyok győződve. Mert aki látta az 1980-ban forgatott, A formula című amerikai filmet, emlékezhet rá, hogy mennyire nem számít néhány évtized, ha szénhidrogén-erőforrásokról van szó. A fikciós mű arról szól, hogy a náciknak volt egy régi, titkos képletük a szintetikus olaj előállítására, ami bármikor megbolygathatná a gazdasági világrendet. A képlet nem kerül meg, de kiderül, kik őrzik a titkot. Ugyanazok, akik az olajkutakat. Ha elfogy a fekete arany, majd előveszik. Makó alatt is ott van a kincs, és ha majd megéri, kitermelik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az olvasás gyönyörűsége

"Szükség van hozzá a betűket tanító pedagógusok sugárzó személyiségére, ahogy a nekik való jó könyvekre." Tovább olvasom