Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Mentalitás

JEGYZET - ˝Ugyanazt művelik, csak nagystílűbben.˝
Arra ugyan még nem tudott rájönni az igazgató, hogy hogyan, de nemcsak alkatrész, teljes kandalló is tűnt már el a prosperáló makói gyárból, ahol nemrég fémdetektorkaput kellett felszerelni a munkahelyi szarkák ellen. Németországban és Dániában, ahová szállít a cég, nem jellemző, hogy a dolgozók lopnának; az igazgató szerint nálunk ez a szocializmusból örökölt mentalitás, ami túlélte az elmúlt negyedszázadot.

Sokkoló mondatok, de a jelenségen nincs mit csodálkozni. A keményen dolgozó kisember okos fejével szétnéz – és azt látja: vezető politikusaink ugyanazt művelik, csak nagystílűbben. Nem a bányászcsákányt mentették haza, hanem az egész bányát. Sündörgő, nyalakodó, dörgölőző táskahordozókból buzgó közszolgálat közben szemünk láttára váltak a legelegánsabb párizsi, londoni luxushotelek, divatszalonok otthonosan forgolódó multimilliomos törzsvendégeivé.

Bár figyelmeztető jel lehet: a kormánypárt egykori pénztárnoka csak addig lehetett tisztességes profitért dolgozó, megbecsült nemzeti oligarcha, amíg tudta helyét a centrális erőtérben. Amint politikai tényezőként próbált fellépni, rögtön megtapasztalta, mi történik azzal, aki kívül találja magát a Nemzeti Együttműködés Rendszerén. Néhány hónapja a kormány védte az M4-es sztráda magas építési árait, most önmagát cáfolva kiált kartellgyanút, és állítja le a drága építkezést. Vajon miért?

Ha politikusainktól már nem is, lelki vezetőinktől még kaphatnánk erkölcsi iránymutatást. De róluk meg azt írják a lapok: „A magyar katolikus egyház felső rétege néhány tagjának a fő szentsége elsődlegesen a pénz, s csak másodsorban a Jóisten". A minden szövegnél beszédesebb fotón a feszület előtt joviálisan mosolyogva testes vörösborral koccint egymással Tarsoly Csaba, a Quaestor brókerház előzetes letartóztatásban csücsülő vezetője és Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek, a hazai római katolikus egyház feje.

Az üzlet az üzlet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kié itt a tér?

˝Minden a polgármesteren áll vagy bukik.˝ Tovább olvasom