Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

Mi a magyar?

"A Romantikus Erőszak nevű, úgynevezett nemzeti rockegyüttes szegedi fellépése attól vált országosan ismertté, hogy a Fiatal Baloldal nevű szocialista ifjúsági szervezet tiltakozásra szólított fel ellene. A zenekar a szkinhedekkel helyenként azonosuló, radikálisan Trianon-ellenes, a magyar jövőről szóló heves és felszínes dalszövegeket énekel."
A Romantikus Erőszak nevű, úgynevezett nemzeti rockegyüttes szegedi fellépése attól vált országosan ismertté, hogy a Fiatal Baloldal nevű szocialista ifjúsági szervezet tiltakozásra szólított fel ellene. A zenekar a szkinhedekkel helyenként azonosuló, radikálisan Trianon-ellenes, a magyar jövőről szóló heves és felszínes dalszövegeket énekel.

Szókimondásában azt a vonalat képviseli, amit például az ellenkező oldalon álló Sickratman, feltéve, hogy emez nem toleráns pátoszból, írói munkássága részeként szerzett dalt a jobboldaliak élve megnyúzásáról. A zenekar 30-40 fiatalt vonzott szombat éjjel az Eko-parkba, jóval kevesebbet, mint ahánnyal a Fiatal Baloldal megismertette létezését.

Ez az ellentmondás, Bácsfi Diána médiaszereplése óta tudható, mellékterméke a társadalmi veszély túlméretezésének. Nem arról van szó, hogy a gondolatait felelősen mérlegelő ember szívesebben él olyan társadalomban, ahol azt éneklik, hogy „törjetek, zúzzatok / éljen a botrány!", hanem arról, hogy a médiabeli tiltakozásnál lényeglátóbb reakciót vár a jelenségre. Főleg, ha az a magyar önazonossággal kapcsolódik össze.

A magyarságáról józanul és zavarodottság nélkül gondolkodó közélet sokkal magabiztosabban kezelhetné ezt a kérdést. Tudná, hogy a szólásszabadság eszménye elviseli-e egy demokráciában, ha pár tucat fiatal szombat éjjel Trianont pfújolja, és a hungarológia által rég helyére tett szittya eredet iránt lelkesedik.

Ha a Fiatal Baloldalt a politikai hozadékon túl is aggasztaná a kódolt uszítás, akkor Bibó István szellemében azt vetné fel: miért a terméketlen és kirekesztő „ki a magyar?" kérdéssel foglalkozunk, amikor a nemzet értékei a „mi a magyar?" kérdésben rejlenek? Miért rágódik összezavarodottan még mindig a huszadik század kudarcain Magyarország? Miért ejtjük ki szorongással azt, hogy „magyar", miért keresünk ellenséget a nemzeten belül, amikor eljött az ideje, hogy a hagyomány és a modernitás új összhangjával töltsük meg ezt a szót?
Ezeket a kérdéseket nemcsak a Romantikus Erőszak zenekarnak lehet feltenni, hanem mindannyiunknak. És nem az áthúzott horogkeresztet ábrázoló demonstratív táblák fogják megadni a választ, hanem a hétköznapjaink.

Olvasóink írták

  • 1. szilléri 2010. április 27. 02:06
    „Fiatal baloldal ? Újhelyi seftes cége, vagy Sarnyai Tata csókos gyereke ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ideológiák békéje

"Szentségtörő szavak következnek most: nekem se higgyenek! Azok se, akik eddig hittek. Én se hiszek… Tovább olvasom