Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Mi győztünk!

JEGYZET - "Az a receptje mindenre, hogy mindig, minden körülmények között szeretni kell az embereket."
Faluhelyen a hetvenes-nyolcvanas években nem létezett még központi ügyelet, a praktizáló háziorvosok látták el a betegeket. Az ismerős doktorról mesélik: annak ellenére sem csukta be a boltot éjszakára, hogy nap közben harminc kilométert járt be gyalog, biciklivel vagy lóháton, hová, melyik tanyába mivel tudott eljutni. A táskájában lapult a rendelője és a patika. Volt olyan influenzajárvány, hogy több mint kétszáz beteget látott el egy nap. A doktor ma is gyógyít a nyugdíj mellett, mert kutyának sem kell a praxisa.

Pedig hol van már a vadregényes hőskor? Működik a központi ügyelet, és a napi kötelező kör is gyorsabban lezavarható kocsival. Mégsem végez korábban a doktor, mint régen, mert mindenkihez van egy szava. Azt mondja: egyáltalán nem favágás a családorvoslás. Ha nem fullad bele az adminisztrációba, és marad idő beszélgetni, akkor a falusi körorvos áll a gyógyítás legmagasabb fokán, hiszen neki mindent tudnia kell. Nála nem sír gyerek a rendelőben. Ezt úgy éri el, hogy évente szétoszt harminc kiló cukrot, csokit, nyalókát. Az a receptje mindenre, hogy mindig, minden körülmények között szeretni kell az embereket, különösen a gyerekeket. Apuka korú páciensétől hallottam: míg él, nem felejti el, hogy két-három éves lehetett, amikor nagyon magasra szökött fel a láza. A doktor bácsi gyógyszert adott, elmagyarázta az anyukájának, milyen priznicet készítsen, és ott ült a kis beteg ágya szélén a kezét fogva, amíg a láz megadta magát. Akkor diadalmasan kijelentette: mi győztünk!

A doktort én is megkerestem, hogy írjunk róla az újságban, de ő annyira szerény, hogy visszautasított, mondván, nem akar ő szerepelni, hisz nem csinál semmi különöset. Ő jutott most eszembe lapunk Jó kezekben címmel indított akciójában. Itt az alkalom, hogy jelképesen megjutalmazzuk azokat a beteghordókat, ápolókat, doktorokat, akik a legkiszolgáltatottabb helyzetünkben mellettünk álltak és állnak! Mi betegen úgyis fokozott mértékben saját magunkra koncentrálunk csak. Ők pedig minden fásultságukat leküzdve kérdeznek, mosolyognak, megfogják a kezünket, cserélik az ágytálat. Egészen addig, amíg együtt kimondhatjuk: mi győztünk!

Olvasóink írták

 • 3. vityillo65 2011. április 09. 16:33
  „Nagyon jó volt olvasni ezt az írást, kézfogásom a szerzőnek. Még több ilyet, ha kérhetem (sajnálom, hogy nem tudhatjuk, kiről van szó). Legalább elméletben érezhetnénk, hogy értünk, betegekért (is) tanultak annyit.
  Mazsolaszolohöz hasonlóan sajnos én se tudok pillanatnyilag pozitív példával előállni, pedig évek óta több helyen több orvosnál megfordultam.”
 • 2. mazsolaszolo 2011. április 08. 14:22
  „A réges-régi orvosok ezt tették.A JÓ, a GONDOS, a LELKIISMERTETES orvosok. AZ ORVOSOK, nagybetűvel. Elég csak belelapozni Theodor Fontane műveibe, de Agatha Christie is kiváló példa.

  A mi háziorvosunk anno, amikor én voltam gyerek (ami nem volt éppen nagyon régen), sajna nem ilyen fából volt faragva. Háromhavonta járt a kicsikart hálapénzekből Hawaira és a Fülüp-szigetekre, de amikor nekem, az ötévesnek volt 40 fokos lázam és kétoldali tüdőgyulladásom, akkor apámnak kellett befurikáznia naponta kétszer oltásra a szomszéd faluba, sokszor kölcsönautóval. Eszébe sem jutott, hogy ő járja körbe a körzetét.

  Hiába, mindig vannak rohadt almák, mindenütt. :(

  A cikk tetszett, nagyon szép írás, jó emberekről. Jó az ilyet olvasni.”
 • 1. achilleus 2011. április 08. 12:51
  „Csodaszép írás. Minden tiszteletem és megbecsülésem az idős orvosé és az ezen írás szerzőjéé.

  (( Csak egy apró megjegyzés, a hetvenes-nyolcvanas években "körzeti orvosnak" nevezték a "háziorvosokat", az akkor még nem létező kifejezés kissé disszonáns, illetve nem korhű. DE ez semmit nem von le az írás értékéből.))”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fenékkel előre

"Nekünk tényleg Mohács kell – erősíti meg az új alkotmány tervezete körüli vita." Tovább olvasom