Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Nagyítás

"Elképzelem a fogyasztót, amint márciustól ráront az ellenállhatatlan fizethetnék, ha csak rágondol a két hónapos határidőre."
Holnap itt van már február, a medve is fölébred téli álmából. Az emberek is, talán, úgyhogy ideje számba venni, mivel találják szemközt magukat.
Azt mondják a szolgáltatók, helyes, hogy 30 nappal korábban kikapcsolhatják a villanyt meg a gázt a tartozóknál, mert az eddigi három hónapos türelmi idő csak fegyelmezetlenebbé tette a fogyasztókat, elhatalmasodott rajtuk a patópálos – ej, ráérünk arra még – szemlélet, és ripsz-ropsz százezres tartozásokat halmoztak föl. Amit aztán kifizetni, plusz a visszakapcsolás díja – reménytelen. Elképzelem a fogyasztót, amint márciustól ráront az ellenállhatatlan fizethetnék, hacsak rágondol a két hónapos határidőre...

Az idei évben – amely a család éve – megnő a családosok támogatása, adókedvezmény formájában. Egy gyerek esetén 120 ezer, kettőnél 170, háromnál 490 ezer bruttó kereset kell ahhoz, hogy a teljes kedvezményt igénybe lehessen venni. A legjobban járnak a jól kereső háromgyerekes családok. Ahol nincs kereső, vagy túl alacsony a jövedelem, ott marad a családi pótlék, aminek kevesebb lesz a reálértéke – 2008 óta legalább 15 százalékkal csökkent.

Az adóváltozásokkal ugyancsak a gazdagoknál marad több pénz. (Az örökösödési illeték már a nyáron megszűnt, nem kell fizetni a szülők kis lakása után a gyereknek, és a hatalmas vagyon után sem.) A tőkével, vállalkozással rendelkezők kedvezőbben adóznak (19 helyett 10 százalékos társasági adó), az egykulcsos személyi jövedelemadóval ugyancsak a magas jövedelműeknél marad több pénz. A kisebb keresetűek most februárban szembesülnek először jövedelmük csökkenésével.

Aki nem talál magának munkát, jelentkezhet közmunkára, igaz, csak 4 órásra, az havi bruttó 39 ezer. További változásokat február végén jelentenek be.

Szomorú tény, hogy sok a szegény. Szakemberek szerint 2,5 millió, köztük 1 millió gyerek. A szegényebb gyerekek harmadának helyzete már 2007-től 2009-ig is kimutathatóan romlott, és ezután, a család évében is tovább... Viszont a kilakoltatási moratóriumnak köszönhetően áprilisig nem kerülhetnek az utcára.

Olvasóink írták

 • 18. FogatlanLokátor 2011. február 02. 08:23
  „17., achilleus, köszönöm az úri gesztust, a reménykedésben pedig egyetértünk. F. L.”
 • 17. achilleus 2011. február 01. 18:52
  „15. FogatlanLokátor 2011.02.01. 14:12
  Még élünk, remélünk, és lőn! :o)”
 • 16. deszkás 2011. február 01. 14:52
  „Demjánt ne mutasd be nekem. (Skála vezér import spanyol paradicsom-a mienk (nem magamra értem) meg a földön rothadt meg.Anno én is feltettem a kérdést ez a kapitalizmus? Az Angliában élő barátom mondta (él még!): az az üzletember aki olyan üzletet köt amivel nemcsak ő hanem az ország is jól jár! Nem irom le hogyan minősitette Demjánt.”
 • 15. FogatlanLokátor 2011. február 01. 14:12
  „3., 4., 5. 10. achilleus szíves kiengesztelésére álljon itt mintegy záradékul egy Homérnak tulajdonított töredék (Devecseri Gábor fordításában):

  "Megsérté hős Akhilleszt Fogatlan Lokátor,
  Kever néki gaz vádtól keserű italt.

  Ám lelkében istenek gyújtanak égi világot,
  Látja, vétke mily csúf, bűnbánata ébred.

  Esdve borul hát a gyorslábú sarujához,
  S ígéri, sarkába nem harap többet."”
 • 14. husi 2011. február 01. 11:18
  „Eü. bér 2011. február- 01: 71 E Ft nettó!!! Minden nap 6-14 ig, valamint 5 alkalommal ügyeletben 6-másnap 6-ig!!
  Ez a szomorú, nem a gyomorrontás okozta felületes hámsérülések imitt-amott! JAh, és a slusszpoen! 2 gyerek, CHF-es lakáshitel, rezsielmaradás (más most is!!)... Buszjegyet már évek óta nem vesznek, nem telik rá...
  Miből fizessen horror rezsit a közalkalmazott (is)? Miért nem becsüli meg az állam a dolgozóját? NE adjon inkább enni a gyereknek? Ne fizessen ovodát, iskolát? Ne vegyen cipőt, kabátot? Persze.. (nektek ott a magasban futi!!)
  Az eü-s,v agy tanár, vagy közalkalmazott szívjon, mert nem termel bevételt? Nyomatjuk mi vállalkozásban is, ha erről van szó! Lehet itt kérem privatizálni az egészségügyet, csak akkor a 70 éves nyugdíjas fog belehalni, mert nem lesz pénze a biztosításra..
  Ha már ennyi az annyi, az éhbér, az alamizsna, nevezzük bárminek, csak nem elismerésnek, akkor legalább az elvett és mégis adható pótlékokat, és juttatásokat adják vissza!!!!!!!!
  Lakásfenntartási támogatást nem kap a csóró eüs, mert túl sokat keres, és a lakáshitelt nem számítják bele a rendszeres költségekbe, hiába is még 20-25 évig fizet(né) minden hónapban! Jah, és az (államilag) elismert rezsiköltség annyi, mint a fűtészámla.. ezért is elutasítás jár!
  Lopjunk, csaljunk, hazudjunk? HA már a becsületünk is elvész, semmink sem marad!!
  Gondolkodjunk már egy kicsit! Kinek jó ez? Az orvosok elmennek külföldre, akár konzervgyárba kaját csomagolni. A kifogástalan munkát végző nővér elmegy Ausztriába dolgozni szoc. otthonba, mert ott ugyan nem jut előbbre szakmailag, de több pénzt keres még akkor is, ha ingázik Mo-Ausztria között...
  Igazság? Ugyan már? Miféle igazság? Ez tömény igazságtalanság! Legális népritkítás.. ez megy itt kérem.”
 • 13. FogatlanLokátor 2011. február 01. 11:16
  „12., mamacska, egyetértek. Csakhogy ezek a helyzetek, emberek, szempontok "odaföntről" nem látszanak. Egyszerűbb nem tudni róluk. S ehhez jön még a képmutató érvelés, hogy "a kéthavi hátralék kevesebb, mint a háromhavi..." Tehát valójában "jót tesznek" azokkal, akik áram-gáz-víz nélkül maradnak. A visszakapcsolási díjról viszont nem esett szó - tudja valaki, mennyi az?”
 • 12. mamacska 2011. február 01. 09:56
  „A szolgáltatók máris elkezdhetik felvenni a szerelőket. Sok lesz a munkájuk. Legalább a foglalkoztatást elkezdik megoldani. Mert hát a jelenlegi létszámmal ez nem fog menni. Plusz kiadásuk lesz? Kit érdekel.
  Aki eddig nem tudta fizetni a számláját, az ez után se tudja. Eszik, gyógyszert vesz, hitelt fizet, esetleg gyereket tart el. Rezsit csak akkor fizetne, ha arra maradna. A fizetések évek óta nem emelkednek, a munkáltatók egyes esetekben késve fizetnek. Sorolhatnám még az okokat, miért nem rendezik az emberek időben a számlájukat. Az biztos, hogy nem lustaságból nincs pénzük.”
 • 11. FogatlanLokátor 2011. január 31. 16:30
  „9., szerintem a dárdarázós egy kivételesen jól sikerült mondat, a bejegyzés pedig végig stílusban marad az akhilleuszi névazonosság dupla fenekű magas labdájának leütésével.
  De ami eztán jön... Az "árokásó gyűlölet" után most még jött az "aljas-alattomos lejárató" kategória feneketlen verme, amelybe magam löktem magam (ez képileg kicsit nehezen elképzelhető, de talán úgy oldható meg, hogy háttal a verem peremén egyensúlyozva, két ököllel mellbe döngetem magam).”
 • 10. achilleus 2011. január 31. 16:15
  „Fogadatlan, tőled nem is vártam mást. Egyébként nem mindenben értettem egyet Sulyok Erzsébettel, furcsa is lett volna, de Mignonnal például egyetértettem ezen írása kapcsán: http://www.delmagyar.hu/jegyzet/szegedi_kispapok/2124336/

  2. achilleus 2009.11.09. 19:18
  1. hozzászólás Mignon 2009.11.09. 16:38: "Nagyon szep jegyzet!"
  Szó szerint ezt a véleményt fogalmaztam meg olvasás közben.

  Lám, lám. Ez lenne az, amiről te ir4kafirkálsz a 2-esben. Megnyugtatlak, számtalan egyetértő hozzászólást találtam még, csak úgy kíváncsiságból. . Egyébként kedves fogatlan, bármikor megkeresheted a szövegkörnyezetet is, azért tettem be linkeket. De nem is neked irkálok itt, hanem azoknak, akik még nem ismerik a lejáratásoknak azt az aljas és alattomos formáját, amit te itt művelsz. De látom, további hozzászólásaiddal is a menthetetlen intrikus kategóriájába taszítod magad. A 2. hozzászólásod egyébként az én elvakultságomról, állítólagos Sulyok Erzsébet gyűlöletemről szól, talán olvasd el mit írtál, én csak azt cáfolom korábbi idézetekkel. "Sulyok Erzsébet nevének láttán, lett légyen bármiről szó, máris harci vértet ölt, s dárdája irtóztató rázásával csap le a klaviatúrára." - vagy ezt nem te írtad??? Régen volt?”
 • 9. FogatlanLokátor 2011. január 31. 15:54
  „4. ...s ha már citátum: ha kis ideje akad, kigyűjtené a Sulyok-jegyzeteket szokásos jobbos egyoldalúsággal minősítő bejegyzéseit is?”
 • 8. FogatlanLokátor 2011. január 31. 15:43
  „...ez az "árokásós-gyűlöletkeltő mód", ez szép volt. Vajh mely szövegrész fényesítette ki az újabb pavlovi villanykörtét?
  És nem "Fogadatlan Prókátor", hanem "FogatlanLokátor" - bár a képzettársítás teljesítése ezúttal piros pontot ér.”
 • 7. FogatlanLokátor 2011. január 31. 15:37
  „hibaigazítás: "ere" helyett természetesen: "erre még..." (lásd a béljósos mondatot).”
 • 6. FogatlanLokátor 2011. január 31. 15:35
  „"...hazug hozzászólás...?" Műfajtévesztés (újabb értelmezési üzemzavar?), "Zeusz-kedvelt" 2.achilleus. Nem "hozzászólás" - vélemény, s az bizony különbség. Vélemény, mint kegyedé. Amelynek tendenciája kiszámíthatóan egyoldalú. Úgyhogy idézheti önmagát bátran: az elsőről nem derül ki, milyen szövegkörnyezetben áll, a második meg, alig burkoltan, ugyancsak elmarasztaló. Dicsérete látszólagos: "falra festett ördögökkel" riogatással vádolja a szerzőt.
  Az EU-elnökséget pedig egy hónap után Orbán és a Fidesz sikerének nevezni... ere még a római császári béljósok is fölkapnák a fejüket. Mély alázattal kérném az eddigi sikerlistát.
  Apróság, de talán említést érdemel, hogy a magyar EU-elnökség Viktor nélkül is elkövetkezett volna, bár rossz rágondolni, akkor micsoda méltatlan kezekbe kerül az imperátori jogar.”
 • 5. achilleus 2011. január 31. 15:31
  „2. FogatlanLokátor 2011.01.31. 14:35
  Ja, alaposabban elolvasva a hozzászólásodat, nem is kívánom, hogy elnézést kérj, .... na nem tőlem, hanem mondjuk Sulyok Erzsébettől, hogy árokásós-gyűlöletkeltő módon próbáltad megtéveszteni.”
 • 4. achilleus 2011. január 31. 15:22
  „2. FogatlanLokátor 2011.01.31. 14:35
  Itt meg arra vetemedtem, hogy a saját véleményem helyett, Sulyok Erzsébetét, mint az enyémmel nagyban egyezőt ajánlottam a kommenttársak figyelmébe:

  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/rokkantsag_es_orokles_az_uj_nyugdijrendszerben/2198130/
  15. achilleus 2011.01.12. 08:23
  "Kinek éri meg maradni?
  Saját véleményem helyett ideidéznék egy olyat, amelyik nagyon képletesen fejezi ki, hogy kinek éri meg maradni:http://www.delmagyar.hu/jegyzet/volt_nincs/2190609/
  A lényeget beidézem: "de tegnap óta mindenkinek egyértelmű: csak az marad náluk, aki előre tudja, hogy nem éri meg a nyugdíjaskorát." Volt, nincs, Sulyok Erzsébet
  - Én is hasonlóan vélekedek, de ezt az írás könnyebb volt megtalálni, mint a saját korábbi bejegyzésemet.
  Ezek a szabályok pedig, amelyekről a cikkben szó van, még egyértelműbbé teszik a helyzetet."

  ---- hogy mik vannak, ugye, kedves Fogadatlan?”
 • 3. achilleus 2011. január 31. 15:11
  „Kedves 2. hozzászóló, talán Sulyok Erzsébet jobban emlékszik némely szerkesztőségijéhez fűzött hozzászólásomra, és remélem nem ül fel az ilyen Fogadatlan Prókátoroknak. Lehet próbálkozni a Google keresővel is. Néhány nem túl régi példa:

  http://www.delmagyar.hu/jegyzet/volt_nincs/2190609/
  2. hozzászólás achilleus 2010.11.26. 20:26:
  Erzsébet nagyon jól látja.

  http://www.delmagyar.hu/jegyzet/elet_a_mederben/2196776/
  1. achilleus 2011.01.03. 08:29
  Igaza van, Erzsébet. Tényleg ki kellene várni az illetékes EU- bizottságok vizsgálatok eredményét, és nem falrafestett ördögökkel riogatni, mint ahogyan a bibói idézettel erre - nagyon ideillő módon - célzott. Az EU-elnökség sikere mindannyiunk közös sikere, nemcsak Orbáné, a Fideszé, hanem mindenkié, akinek számít még ez az ország. Ha van egy kis ideje, nagyon érdemes meghallgatni a Rudolf Péterrel készült interjút azon TV műsorában, amelyiknek van Sziluett című műsora. Rudolf Péter a riporter (Csermely Péter) számos próbálkozása ellenére sem hajlandó semmi rosszat mondani, sem a műfajilag eltérő alkotótársak munkájáról, sem az Üvegtigrishez hasonló "konkurenciáról". Sőt úgy tesz, mintha a kérdést sem értené, de azért nagyon intelligensen bírálja: http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=11817 (Úgy a közepétől, bár az egész rendkívül érdekes.)"

  -------- mellesleg - hogy Fogadatlan szellemesnek szánt, de hazug hozzászólásához is legyen megjegyzésem - amit Demján megemlített csak egy azon intézkedések közül, amelyeket az MSZP körömszakadtáig támadott, 1 szükséges, de nem elégséges intézkedés.”
 • 2. FogatlanLokátor 2011. január 31. 14:35
  „"Szép, bátor és erős, lázasan szeret és szenvedélyesen, irgalmatlanul gyűlöl. Ha haragja lelohadt, nemes és méltányos" - írja Akhilleuszról a Wikipédia. 1, achilleus haragját viszont pavlovi reflexek gerjesztik homéroszi hősökhöz illő szenvedéllyé. Sulyok Erzsébet nevének láttán, lett légyen bármiről szó, máris harci vértet ölt, s dárdája irtóztató rázásával csap le a klaviatúrára.
  Olümposzi vértolulása azonban elborítá éleslátó szeme világát, s a szövegértésre nem maradott ideje fáradságot fordítani. A jegyzet ugyanis nem csupán a különadókról, hanem a jelenlegi - hatalmát nem csupán a fülkeforradalmat sikerrel megvívó néptől, de egyenest az örök istenektől nyerő - kormányzat komplex adó- és szociálpolitikájáról kívánna gondolatot ébreszteni a Hádész birodalmának sötétjében megrekedt elmékben.
  A jelek szerint sikertelenül.”
 • 1. achilleus 2011. január 31. 08:51
  „Tudom történelmietlen a mi lett volna, ha .... de azért egy Demján véleménye talán mégiscsak számít:
  "2011-01-31 08:09 ...... Összességében egyetért a kormány gazdaságpolitikájával a Vállalkozók és Munkaadók Országos Szövetségének elnöke. Demján Sándor szerint, ha a kabinet nem vezeti be a különadókat, elkerülhetetlen lett volna a 350-400 forintos euróárfolyam és az ország csődbe megy."
  ---- ennyi, ebből az árfolyamból mit vezetne le, kedves Erzsébet?
  Ne a devizahitelesekkel kezdje, az tiszta sor, - 1 millió hajléktalan, örök adósrabszolga.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mennek maradni

"Annak kell intézkednie, aki marad, s az maradhat a fenekén, aki változtatni akar." Tovább olvasom