Délmagyar logó

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Napnál világosabb

JEGYZET - "Drága az ingyen rendelkezésre álló Napot, szelet, a Föld hőjét munkára fogni."
A természetest szeretem – színben, anyagban, formában, stílusban. Zöld szív lakozik bennem – mondhatnám magasztosan és öntudatosan –, mégsem élek környezettudatosan.

Fejben – sokakkal egyetemben – tudom én, mi a helyes. Örömmel hírül is adok minden zöld ötletet. De követni már nem mindig tudom a követésre méltó módszereket. Az még csak megyeget, hogy otthon, a családtagokkal egyetemben, kádfürdő helyett tusoljunk, vagy a tévézés végén a távkapcsoló után kinyomjuk a képernyő alatt pirosan világító készenléti gombot is. De az ennél nagyobb arányú energiamegtakarításhoz kevés az öntudatos környezettudatosság, mert ahhoz pénz, sok pénz kellene.

Pofonegyszerű ötletnek tűnik a Nap örök energiájával vizet melegíttetni a napfény városának mondott Szegeden, vagy a szelet áramtermelő vitorlába fogni a huzatos Alföldön, vagy hogy termálvízzel fűtsenek a pannon tengerből lett vidék lakói. Mégis: szinte egy kezünkön meg tudjuk számolni a megújuló energiára alapozó lakóházakat, közintézményeket. Napnál is világosabb, hogy miért: az ilyen beruházás megtérülési ideje túlontúl hosszú. Drága az ingyen rendelkezésre álló Napot, szelet, a Föld hőjét munkára fogni. Drága, mert ezt diktálja a szénalapú források kimerítésében érdekelt csoportok érdeke. Miattuk nem terpeszkedik a mi házunk tetején sem napelemsor: nincs húsz-harminc évünk arra, hogy visszanyerjük az árát. Ezt mondják a szegények pazarlásának.

Csellel próbálkozni persze lehet. Mint a szomszéd, aki a háztető szögét az öt-tíz év múlva elérhető árúnak remélt napelemek számára ideálishoz igazította. Vagy az ismerős, akinek mi is gyűjtjük a fém üdítős- és sörösdobozokat a melegvíz-gyártó „sörkollektorához". Vagy a magyar energetikai államtitkár, aki pénzt szivárogtat az államkasszából legalább az egészségügyi és felsőoktatási intézmények energetikai korszerűsítésére. Igaz, az államnak – jó példát mutatva – saját magán kell kezdenie a takarékoskodást. De ennek mértéke azért nem eget rengető: a szegedi egyetemi épületekre idén 880 millió forintért telepítendő 2754 napelemmel mindössze megduplázódik a hazai fotovoltaikus kapacitás.

A reménysugár csak annyi, hogy kormányzati cél: az energiafelhasználás a következő húsz évben 5–6 százalékkal emelkedhet, és csak addig, amekkora a gazdasági válság előtt volt. Márpedig e cél akkor teljesíthető, ha energiahatékonysági és energiatakarékossági fejlesztések lesznek. S ebből hátha csurran a családi háztetőnkre is!

Olvasóink írták

  • 1. kalkutta 2011. június 01. 15:30
    „Ezúttal 100%-ig egyetértek a szerzővel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymásra se bagózunk

"Magyarországon ma nem arra néznek ferde szemmel, aki egyre-másra tapossa a csikkeket egy szórakozóhely padlójába." Tovább olvasom