Délmagyar logó

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 19°C | 30°C Még több cikk.

Nem oda Budai

Déja vu érzésem támadt, amikor megláttam tegnap Budai Gyulát a Szegedi Ítélőtábla előtt, ahol éppen a Hagyó-per másodfokú tárgyalása kezdődött.

A fideszes politikus, állítása szerint, csak emiatt jött Szegedre. El is mondta a magáét: a szoci kormányok idején százmilliárdos kárt okoztak a költségvetésnek, és hogy Sukoró, meg négyes metró, meg Gyurcsány, és azt is, hogy bízik abban, hogy bűnszervezetben elkövetett bűnök miatt elítélik a vádlottakat.

Eszem ágában sincs megvédeni, aki bűncselekményt követett el. De. Az izsáki polgármesterrel ugyan visszafizetették a magáncélra használt, uniós pénzből közcélra felépített vadászház árát, de egyik fideszes sem kiabált, hogy korrupt a polgármester. Mengyi Roland miatt sem.

Sok mindent lenyomtak a torkunkon, de hogy a bíróságainkba vetett bizalmat is elrágják? Mintha nem vennék észre, hogy mekkora károkat okoznak. Nem most kezdődött.

A Cosma-gyilkosság ítélete után az akkori igazságügyi miniszter egyenesen a Kúria elnökének írt egy levelet, hogy ugyan vegye már figyelembe, hogy mit kíván a nép.

Függetlenül attól, hogy személyesen mit gondolunk az ítéletekről, higgyük már legalább azt el, hogy arról dönthet egy bíróság, amit az ügyészség elé tesz. Az a per anyaga. A döntésüket jogszabályok alapján hozhatják meg.
Az Alaptörvény szerint a bíróság független hatalmi ág, így a kormány nemhogy útmutatást nem adhat, de még nyomást se gyakorolhat a bírókra a neki nem tetsző ítéletek miatt. Az ítéleteken egyedül a jogalkotó Országgyűlés változtathat, a büntető törvénykönyv szigorításával. Nem utasíthatja szigorra a bírókat a főnökük, de még a Kúria elnöke sem.

Nem oda Budai. Vagy mégis?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A király meztelen

"Az állandó dicséret, tömjénezés deformálhatja a személyiséget, a jellemet." Tovább olvasom