Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 14°C | 27°C Még több cikk.

Nem partner

"Nincs, aki ne látná már: a magyarországi szélsőségesek akciói nélkül lényegesen könnyebb lenne a magyar érdekeket képviselni."
Nem hiányzott ez a cáfolat, de a szlovákiai magyarellenesség mégiscsak cáfolja azt a régi keletű elméletet, hogy csak a szegénység és a belső problémákról való figyelemelterelés élezhet ki nemzeti ellentéteket. Az erősödő gazdaságú Szlovákiában pusztán a politika okozta ezt: a Robert Fico vezette Smer szabadon dönthetett, hogy kormányába koalíciós társnak a nyugatos magyar pártot vagy a nacionalista Szlovák Nemzeti Pártot választja. Egyszerű politikai megfontolásból döntött Slota pártja mellett, azt remélve, hogy ezzel a szlovák választók tartósabb támogatását éri el, s ebben nem is csalódott.

Fico, akinek pártja nem jobboldali vagy konzervatív, úgy rendezkedett be a hatalomban, hogy alighanem megegyezett Slotával, meddig lehet elmenni a nacionalizmus terén, anélkül, hogy az unióban szalonképtelen legyen. A Fico–Slota-koalíció odahaza népszerű, eredményei elismertebbek Európában, mint a magyar eredmények, így a szlovák kormányfő úgy érzi, megteheti, hogy eleressze a füle mellett, ami Magyarországról jön. A Gyurcsány–Fico-tárgyalás után is ez érződött: a szlovák kormányfő érdemben egyetlen magyar sérelemre sem reagált, csakis arról nyilatkozott részletesen, amiért neki a szlovák közvélemény előtt megérte erre a tárgyalásra elmennie. Jellemző, hogy a kormányfői találkozót a nacionalista Slota is követelte azzal az indokkal, hogy kérdőre lehessen vonni Magyarországot a szélsőséges csoportok tevékenységéről.

Nincs, aki ne látná már: a magyarországi szélsőségesek akciói nélkül lényegesen könnyebb lenne a magyar érdekeket képviselni. A szlovák oldalon jól tudták, mire készülnek: a találkozó előtt egyesületként is megszüntették az ottani legismertebb szélsőséges szervezetet. Így magyar oldalról (ahol a szélsőségesek mintha egyenesen Szlovákiának segítenének) kisebb súllyal hozhatták fel, hogy Slota személyében a kormányban foglal helyet a legádázabb magyargyűlölő.

A közös nyilatkozat, amelyből minden konkrétum hiányzik, azt mutatja, hogy Fico egyelőre nem tárgyalópartner. Csak a szlovák közvéleménynek szóló szimbolikus játszmákban érdekelt, nincs egyetlen bizalmat erősítő, európai gesztusa sem. Nagy valószínűséggel Slotával az oldalán továbbra is a „magyar fasiszta veszélyre" fog játszani, mert arra számít, hogy Magyarország – eszközei fogytán – előbb-utóbb európai fórumok elé viszi a tankönyvek ügyét vagy a dunaszerdahelyi rendőri erőszakot.

Olvasóink írták

 • 9. Örvájn 2008. november 20. 20:34
  „Mind Szlovákia mind Magyarország ,,meg van áldva a szélsőségeseivel", igaz az előbbi esetben a kormánykoalíció tagja egy radikális nézeteiről ismert szervezett. A háború utáni kitelepítések kérdésében sem hajlandó elutasító véleményét megváltoztatni a Szlovák állam. Edvard Benes vezette kormány sok nem szláv nyelvű etnikumot üldözőt el szülőföldjéről. Igen úgy tűnik a kollektív bűnösség intézménye nem idejemúlt, vagy legalábbis nem megegyezőek az álláspontok e tekintetben. Minden bizonnyal a megbékélés a megegyezés a járható út, de nem vagyok abban biztos, hogy igazán ezt akarják odaát. Az uszítás mind a két oldalon erősen jelen van (sérelmek is akadnak böven), erre kölcsönösen lehet hivatkozni, de sokra nem megyünk vele.”
 • 8. legal 2008. november 17. 19:14
  „Logaritmus, azért az is regénybe illő, miért érdekelt fiatalon is a közélet. Gyermek koromban még templomban ministráltam, s alkalom adtán tapostam az orgona fújtató pedálját. 16 évesen másodikos gépipari középiskolásként a nyári szünetben kötelező gyári munkán kellett résztvennünk. Az Esztergomi Szerszámgépgyár öntödéje magkészítő üzemrészébe vezetett négyünket tanuló mentorunk, egy bizonyos Sanyi bácsi. Hogy néz ki egy frissen öltözött overálos kamasz? Az én egyik kezem is zsebben volt. Az egyik munkásasszony megjegyzését meghallottam: "Ezekből lesznek az embernyúzók." Oly keserű volt a hangja, hogy máig nem felejtettem el. Ez lett az én útravalóm. Nem Lenin, Nem Marx, nem Kádár, nem a diktatúra. Egyébként nem volt alaptalan a munkásasszony megjegyzése. Főnökük - akivel nekem nem lett dolgom - tiszteletlen hajcsáruk volt.”
 • 7. legal 2008. november 17. 17:26
  „Logaritmusnak: rövid válaszom, hogy fiatalon is érdekelt a közélet, a társadalom, a környező világ. Azt tapasztaltam, hogy mindezekről abban a közegben beszélnek, vitatkoznak leginkább, akik ahhoz a párthoz tartoztak. Előtte is volt véleményem, amelyet alkalomadtán meg is írtam hol Balogh Máriának, hol a Magyar Ifjúság című folyóiratnak, hol a pártbizottságnak. Volt is gondja velem felettes KISZ vezetőmnek... Szóval így kezdődött. Mindig igazság érzetem szerint cselekedtem, soha nem voltam elfogult és elszállt agyú. Szeretném ez esetben is, hogy barátok legyünk Szlovákiával, s valóban, mindenki tegyen meg minden tőle telhetőt a kölcsönös tisztelet alapján.”
 • 6. Logaritmus 2008. november 17. 12:43
  „Legal: nos, én soha nem voltam és nem is lettem volna az MSZMP tagja mert elítélem a diktatúrát. Elárulod, hogy miért lettél anno kommunista és hogyan lett belőled - ha jól értem - jobboldali? Tényleg nem bántani akarlak, pusztán érdekel a dolog...

  Achilleus: lehet, hogy nem vonulhatott fel de nem is tiltották be a szélsőséges nézetei ellenére sem. Egyébként tényleg nehéz megmondani, hogy mi lóg ki és mi fér bele a szólásszabadságba. Mégis azt gondolom, hogy van egy határ amit minden embernek éreznie kellene. Szlovákiában úgy elmenni két szlovákiai csapat focimeccsére, hogy viszed magaddal a lepedőre festett nagy magyarországos térképet az eleve hülyeség, és tényleg provokáció mint vörös lepel a bikának. Megint más kérdés, hogy süketre verni ezért valakit megint aljasság és aránytalan.... Szóval van mit tanulni, de azt csak tisztánlátás mellett lehet megtenni. Elhomályosítani az igazságot és azzal etetni az embereket, hogy nincs is szélsőséges szlovák v. magyar, hanem ezeket a CIA, FBI, Gyurcsány és Slota pénzeli és ezek egytől egyig, Tomcattal és a Jobbik elnökével együtt ügyes színészek az nem segíti a megértést. Az csak egy olcsó magyarázat amive a felelősség alól ki lehet bújni.”
 • 5. achilleus 2008. november 17. 09:27
  „Bocsánat! A lényegről - amiért elkezdtem írni - megfeledkeztem ?-) Jó a szerkesztőségi, az én meglátásaim is hasonlóak. Külön érdeme, hogy nemcsak bennünk, magyarokban keresi a két ország közötti viszony eldurvulásának okait. A terjedelem engedte határokon belül a lényeget igen pontosan vázolja. Rendben!”
 • 4. achilleus 2008. november 17. 09:21
  „Logaritmus: A Vér és Becsület nem vonulhatott fel a Várban a Fidesz-kormány idején. Bezzeg, utána engedélyezték a budapesti kitörés évfordulóin a megemlékezéseket, csakhogy lehessen mutogatni ezeket a valóban náci szerveződéseket, karlendítésekkel, ilyen-olyan keresztekkel. Legal véleményét respektálom.”
 • 3. legal 2008. november 17. 09:12
  „Most kapaszkodj Logaritmus: 1972 óta az MSZMP tagjaként az MSZP alapító tagja voltam...”
 • 2. Logaritmus 2008. november 17. 08:40
  „Legal, a magyar jobboldal visszatérő és igencsak gyáva magatartása az, amikor a saját szélsőségeseinek létét azzal próbálja magyarázgatni, hogy az csak következménye a kormány létének, és/vagy egyébként is árulókról, ügynökökről van szó. Elég sovány és gyenge válasz ez tőletek. Minden oldalnak vannak szélsőségesei, a jobboldalét sem a kormánynak kell kitalálnia: a magyar jobboldal hagyományos része az irredenta, antiszemita, sámán dobos, Kossuth teres, kődobáló része. Kevesled a velük szemben való fellépést? Nocsak! Amikor a rendőrség fellép velük szemben, akkor meg sírsz hogy szegényeket miért bántják, miért oszlatják fel a Vér és Becsület szövetséget, miért vízágyúzzák a molotov-koktélt dobáló jobboldaliakat, miért bántják szegény tomcatat, stb.”
 • 1. legal 2008. november 17. 07:53
  „"""A szlovák oldalon jól tudták, mire készülnek: a találkozó előtt egyesületként is megszüntették az ottani legismertebb szélsőséges szervezetet."""
  Rendkívül óvatosan kell fogalmaznom, amikor azt a kérdést feszegetem: milyen alapon alakulhatott meg és létezhet Magyarországon, nyíregyházi székhellyel a "Nemzeti Őrsereg" nevű hagyományörző darutollas alakulat, amely szlovákiai bevonulása most kemény - sajnos teljesen jogos - kártya a magyarok ellen Ficoék kezében. Miért bánik ennyire kesztyűs kézzel Gyurcsány Ferenc és az MSZP ezzel a megjelenésében nyilvánvalóan zavart okozó kislétszámú szakasznyi alakulattal? Félek megpendíteni egy olyan húrt, amiről a civilek keveset, mondhatnám semmit nem tudnak: a magyar felélesztett katonai lovagrendek újboli létrehozásában és jelen működésében is alapvető szerepet játszott és játszik a magyar katonai hírszerzés. Messze vezetne annak elemzése, az MSZP miért bánik ennyire hímes tojásként velük? Miért fél lépni azok ellen, akiknek létezésében mindent a Fideszre, a jobboldal nézeteire akar kenni? Nem értem a Fideszt sem, miért nem tesz látványos nyilatkozatot Gyurcsányt segítendő az alakulat felszámolásához?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Válságok és emberek

"Szerdán egy 22 éves gyálaréti férfi baltával végzett élettársával, és megfojtotta kilenc hónapos… Tovább olvasom