Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Nemzeti stratégák

JEGYZET - "Megint csak előjött a nemzeti dac, a „mindent jobban tudunk mindenkinél" életérzés, a vége pedig egy felületes, szakmai hibákkal teli tanulmány lett."
Négy szakmai szervezettel egyeztetett a kormány, mielőtt létrejött a legújabb nemzeti szörnyszülött, a drogellenes stratégia. Ezek a szervezetek azok, amelyeknek a munkatársai összeszedik az utcáról az aranylövéses drogost, ők mennek saját pénzből a diszkókba, hogy óvszert dugjanak a fiatalok farzsebébe, hátha odanyúlnak, mielőtt ágyba bújnak az első ismeretlennel. Ők beszélik rá a szétcsúszott 16 éves gyereket, hogy ne égessen lyukakat az agyába 20 éves korára. Valamit tehát konyíthatnak a témához.

Az egyeztetés után minden szakértő arra kérte a kormányt, ne véglegesítse a stratégiát, mert ugyan jó az ötlet, de rengeteg a hiányossága. Sok mindent kellene még együtt átrágni, például a dizájnerdrogok témáját, vagy azt, hogy létezik egy kábítószer, amelyről valahogy mindig megfeledkeznek a hozzá nem értők. Úgy hívják, hogy alkohol.

De megint csak előjött a nemzeti dac, a „mindent jobban tudunk mindenkinél" életérzés, a vége pedig egy felületes, szakmai hibákkal teli tanulmány lett.

A 444.hu összeszámolta, a dizájnerdrogokról nyolcszor tesz említést a dokumentum. Arról a szerről, amelynek használatába mostanság hetente halnak bele a fiatalok. Nem ismerik az összetevőket, legtöbbször azt se tudják, mi a fenét lőttek be az ereikbe. Kínai és indiai laborokban kotyvasztják ezeket a szereket, elég egy összetevőt megváltoztatni, máris legálissá válik a tiltott anyag.

Volt szerencsém egy Svédországban dolgozó magyar terápiás munkatárssal találkozni nemrégiben. Ő azt mondja, náluk elképzelhetetlen, hogy hasonló történjen. Az új törvényeket az utolsó írásjelig egyeztetik a szakmai szervezetekkel. Előfordulhat az is, hogy egy mezei szakápoló vagy egy exdrogos meglátása is bekerül a törvénybe.

Nálunk néha kérdeznek a vezetőink, néha meghallgatnak, aztán legtöbbször nem érdekli őket, hogy mit javasoltak nekik. Egyszerűbb kriminalizálni a fogyasztót, börtönbe küldeni a békésen Bob Marley-t hallgató füvest, mert továbbadott egy jointot.

A legfontosabbról majdnem megfeledkeztünk. A stratégia célja a drogmentes Magyarország 2020-ra. Képesek voltak azt is megfogalmazni, hogy tudják, ez lehetetlen, de nem tudják nem leírni. Persze a kábítószermentes Magyarország nem nagyobb vicc, mint mondjuk az a stratégia, hogy 2017-re megszűnik a munkanélküliség, és teljes foglalkoztatottság lesz itthon.

Olvasóink írták

  • 1. Pirát 2013. november 11. 10:33
    „T jegyzetíró H.A. ! az alkoholhoz való hozzájutást én is szigorítanám (példálózni lehetne egyes USA- tagállamokban érvényes rendeletekkel, miszerint csak felnőttkorú vehet még sört is !!! a boltokban és nemcsak azt ide citálni, hogy hány tagállamban engedélyezett a marihuána - jelzem ez egy másik DM hírben volt olvasható) Mondom ezt azért, mivel naponta látni, hogy a suli után haza ténfergő 14-15 éves suhanc (az idősebbeket már nem is említem) bemegy a sarki kisboltba és össze marék dobozos sört, meg felest visz ki a társainak, s mintha a világ legtermészetesebb dolga lenne, legurítják a felest és sört kortyolgatva, az iskola nyűgétől megszabadulva, széles jókedvvel ballagnak a plaza vagy más nagyobb hodály irányába. És ! a boltosoknak fel sem rémlik, hogy a nyálas szájú vásárló táskával az oldalán, fél kettőkor ! nem az apukájának veszi-viszi a söröket meg a feleseket ! Nna...volna még ezen a téren tennivalója a városvezetésnek(is !)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Időhúzás

"Szerintem Csányi úr mosolya nem lesz őszinte." Tovább olvasom